Belföld

Nem tudni, Orbán kiköltözne-e Gödre az akkugyár közelébe

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Lelkiismeretről, példamutatásról kérdezték a kormányfőt. Arra is kíváncsiak voltak, nyaralt-e már ő is K. Endre szülőfalujában.

Gelencsér Ferenc (Momentum) arról kérdezte a kormányfőt,  nyugodt lelkiismerettel költözne-e a gödi akkumulátorgyár közelébe. A költői kérdés kapcsán emlékeztette Orbán Viktort, hogy a légszennyezettségi adatok alapján a Samsung 2019 és 2022 között 88 tonna mérgező hatású oldószert bocsátott ki a levegőbe, de több aggasztó adat is utal egészség- és környezetkárosító hatásra. A gödi gyárban a rákkeltő nehézfémek megengedett mennyiségének sokszorosa volt kimutatható, a dolgozók kitettsége a mérgező anyagoknak az évek során folyamatosan nőtt.

A fentiek alapján kérdezte arról Orbán Viktort, hogy az ország akkumulátor gyarmatosításán legaktívabban dolgozó politikusként akar-e példát mutatni, odaköltözni a gödi akkumulátorgyár közelébe, amely 2019-2022 között 88 tonna mérgező oldószert bocsátott ki a levegőbe. A kormányfő, hagyományosan, nem válaszolt.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter ezzel államtitkárát bízta meg. Koncz Zsófia jelezte, a kormány mindig elvárja a beruházóktól a környezetvédelmi szabályok betartását, a szakhatóságok mindig a törvények szerint járnak el, fő céljuk, hogy

a magyar emberek egészségének védelme érdekében az ipari szereplőkkel betartassák a jogszabályi követelményeket.

Koncz Zsófia emlékeztetett arra is, hogy Kammerer Zoltán feljelentést tett a gödi Samsung-gyárral kapcsolatos, nemrég nyilvánosságra került adatok miatt, és ilyen esetekben meg kell várni a hatósági vizsgálatok végét.

A Momentum másik képviselője, Bedő Dávid arról kérdezte Orbán Viktort (és össszes miniszterét), hogy Novák Katalinhoz hasonlóan nyaralt-e már az elnöki kegyelmet kapott pedofilsegítő K. Endre szülőfalujában, járt-e már a zabolai Mikes-kastélyban, ami a magyar adófizetői pénzből alakult kastélyszállóvá. Az ellenzéki politikus egyenválaszt kapott mindenkitől.

A kormány nem vezet nyilvántartást, ezért nem is tud tájékoztatást adni a kormánytagok magánprogramjairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik