Belföld

Baja Ferencet gyanúsítottként hallgatta ki korrupció miatt a nyomozó főügyészség

YouTube
YouTube

A Központi Nyomozó Főügyészség pénteki közleményében azt írta: befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatti nyomozásában ezidáig hat személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

A rendelkezésre álló adatok szerint a Fővárosi Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló Budapesti Közlekedési Zrt. 2019 elején közbeszerzési eljárást indított a részvénytársaság telephelyein teljesítendő informatikai üzemeltetés és fejlesztés szolgáltatásra. A közbeszerzési eljárásra egy kft. tett ajánlatot.

A megalapozott gyanú szerint Baja Ferenc – volt környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter, 1994 valamint 2014 közötti MSZP-s országgyűlési képviselő – 2019 júniusában Budapesten találkozott egy, az ajánlatot tevő gazdasági társaság működésében jelentős befolyást gyakorló férfival, aki stratégiai és üzleti kérdésekben döntött, ugyanakkor hivatalos tisztséget a cégben nem töltött be. A volt miniszter a kft. tendernyertességének esetére 30 millió forint készpénzt kért azért, hogy a szerződés létrejöttét és fenntartását – a korábban betöltött pozícióiból és a meglévő politikai kapcsolataiból eredően meglévő befolyásának érvényesítésével – ne akadályozza, közölte az ügyészség.

A korrupciós megállapodásról értesülve Molnár Zsolt országgyűlési képviselő – akinek mentelmi jogának felfüggesztését hétfőn indítványozta Polt Péter legfőbb ügyész – megkérte a volt minisztert, hogy az ő részére is kérjen a férfitól 40 millió forintot azért, hogy a szerződést ő se támadja. Baja 2019 júniusában egy újabb találkozó keretében Molnár kérését tolmácsolta a férfinak.

Előzetes megállapodásuk alapján a férfi 2019 novemberében Baja Ferencnek 30 millió forint készpénzt adott át. A gyanú szerint a politikus később arra hivatkozással is kért pénzt a férfitól, hogy sikeresen hárította el a keretszerződés cégre vonatkozó kedvezőtlen módosítását. Ezért a férfi további 7 millió forintot fizetett ki, azonban az ezt követően Baja Ferenc által havi rendszerességgel kért további 2–3 millió forint átadására vonatkozó kérést visszautasította, áll az ügyészség közleményében.

A nyomozó főügyészség pénteken gyanúsítottként hallgatta ki Baja Ferencet társtettesként, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével. A politikus nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Baja Ferenc hétfőn – amikor az ügyészség Molnár Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte – lapunknak cáfolta annak a Fuzik Zsoltnak, a BKV és a CBA volt informatikai vezetőjének az állításait, akinek vallomására a nyomozóhatóságok alapoznak. Elmondta, többször találkozott Fuzikkal, aki megpróbálta meggyőzni őt arról, hogy a SYS Kft. – amely elnyerte a BKV informatikai üzemeltetését —  alkalmas a feladatok ellátására, ám ezt Baja állítása szerint mindig is vitatta. Hangsúlyozta, hogy egyetlen forintot, se más kedvezményt nem kért és nem kapott. Szerinte az újabb választás közeledtével ismét politikai ügyet akarnak kreálni ellenük.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik