Belföld

Válasz Online: Budapesten maradhat a Természettudományi Múzeum

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Egy a Válasz Online birtokába jutott előterjesztés szerint mégsem vinnék Debrecenbe a Természettudományi Múzeumot. A Debrecenbe költöztetés ötlete már 2018-ban felvetődött, a kormányhatározatba foglalt döntés pedig 2019-ben született meg. A határozat szakmai körökben azonnal hatalmas felzúdulást keltett. Egyrészt évekre be kellene a múzeumot zárni, másrészt Debrecenben nincs megfelelő szakembergárda, harmadrészt a páratlanul értékes anyag jelentős része megsemmisülne vagy kárt szenvedne a szállítás során. Végezetül: még ha megnyílna is Debrecenben valamikor a Természettudományi, látogatóinak jelentős részét azon a helyszínen automatikusan és végképp elveszítené – összegez a Válasz Online.

A kormány és Debrecen még 2021 végén megállapodást írt alá arról, hogy megkezdődhet a múzeum odaköltöztetésének előkészítése, amire a város 2,4 milliárd forint támogatást kap, tavaly tavaszra pedig elkészült a döntéselőkészítő megvalósíthatósági tanulmány is. Az ezt összefoglaló előterjesztés került a Válasz Online birtokába, melynek lényeg, hogy ha az MTM két ingatlanba költözik Debrecenben, ahogy tervezik, csak a két épület felhúzásának költsége 170 milliárd forint, ráadásul 7 év lenne felépíteni ezeket. További 20 milliárd és négy év lenne a költözés, összesen tehát több mint 190 milliárd forintot költenének el úgy, hogy a múzeum legkorábban 2034-ben, tíz év múlva lehetne Debrecenben.

A Csák János miniszter által is jóváhagyott előterjesztésben úgy fogalmaznak, hogy az MTM fővárosi jelenléte szakmailag is teljes mértékben indokolt, így a fővárosból teljes körűen nem vonulhat ki. Az indoklás szerint már csak azért sem, mert „a múzeum az egyik leglátogatottabb budapesti közgyűjtemény, melynek 2022. évi látogatószáma 151 504 fő, ebből 49 500 diák, vagyis a múzeum látogatóközönségének egyharmadát az iskolai csoportok teszik ki.” A dokumentumban egy új helyszínt is javasolnak, az egykori Kilián-laktanyát. Az ingatlan nem állami tulajdon, több mint 16 milliárd lenne csak a megvétele, aztán 122 milliárd a felújítása. További részletek a Válasz Online cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik