Belföld

Népszava: már csak néhány kérdésben kell megállapodni Erasmus-ügyben

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

Már csak néhány kérdésben kell megállapodni a 2022 végén felfüggesztett diákcsere program ügyében az Európai Bizottság és az Orbán-kormány között – írja a Népszava. 

Az egyetemek diákjai szeptembertől elbúcsúzhatnak az Erasmus+ programtól, ha a kormánynak hamarosan nem állapodik meg az Európai Bizottsággal (EB) és a tagállamokkal a felsőoktatási intézményeket irányító alapítványi kuratóriumok átalakításáról. Az EB javaslatára az uniós pénzügyminiszterek 2022. decemberében határoztak úgy, hogy addig felfüggesztik a diákcsere program brüsszeli finanszírozását, amíg meg nem szűnik az alapítványi egyetemek vezető testületeire jellemző összeférhetetlenség.

A lap szerint már csak néhány kérdésben hiányzik a megállapodás az EB-vel, ezek közül a legfontosabb azt tartalmazná, hogy milyen szempontok alapján válasszák ki a kuratóriumi tagokat. Az erről szóló megegyezés megkönnyítené a többi – például a kinevezés időtartamára vonatkozó – vitás pont lezárását. Megfigyelők szerint az uniós diákcsere programról azért is lehetne viszonylag hamar és a pénzügyi csomagról leválasztva, külön megállapodni, mert egy tiltás feloldásával járna, nem pedig befagyasztott források felszabadításával – írja a Népszava.

Szintén a Népszava ír arról, hogy a megkérdezettek többsége szerint Navracsics Tibornak le kellene mondania, mivel több mint egy év alatt sem sikerült megegyezni az unióval az Erasmus+ ösztöndíjak és más felsőoktatási programok ügyében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik