Belföld

Bicskei gyermekotthon: az igazgató szobájában tartott „sakkozásokról” már évekkel a 2011-es beadvány előtt tudtak nevelők

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Közérdekű adatigényléssel a Népszava megszerezte az anonimizált változatát annak a beadványnak, amelyet még 2011 szeptember 20-án írt a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon két munkatársa a fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályvezetőjének arról, hogy több gyerek szerint is abuzálta őket az intézmény igazgatója.

„A gyermekotthon igazgatója sakkozás közben dióval kínálta úgy, hogy a diókat tartó markát a fiú heréjéhez érintgette. Máskor a combját simogatta, azt kérdezve a gyermektől, hogy jó-e ez neked.” Máskor kétértelmű megjegyzéseket tett arról, hogy „állítsák fel együtt a bábukat” vagy „elcseppenünk, ha nem vigyázunk” – olvasható a beadványban.

A bejelentést megfogalmazó nevelők beszámolói szerint az érintett fiú egy idő után egy szabadidő felsőt vitt magával az igazgató szobájában való sakkozáshoz, mellyel „védelemképpen eltakarta az ölét, hogy az igazgató ne tudja megérinteni”.

A dokumentumban több egyértelmű jelzés is volt arról, hogy a később pedofil bűncselekményekért 8 év fegyházra ítélt igazgató, V. János szexuális visszaéléseiről szinte mindenki tudhatott az intézményben akár több éve. A beadvány megfogalmazói például azt írták, hogy az igazgatói „sakkozásokról” már négy évvel korábban mesélt az érintett fiú a gyógypedagógusnak, majd más nevelőknek is.

A 2011-es beadvány szerint egy kisfiú már 2010 novemberében arról mesélt az otthon egyik szabadidő-szervezőjének nagy zavarban, hogy az igazgatónál járt és ott nagyon furcsa dolog történt: „János bácsi benyúlt a gatyámba” – írja a Népszava. Az első nevelő, akinek elmondta ennek ellenére azt kérte tőle, hogy „ne mondjon ilyeneket”.

Amikor már 7-8 gyerek mesélt a nevelőknek egymástól függetlenül különféle történetet arról, hogy János bácsi hogyan „simogatta a nemi szervét”, megkérdezték ki mondaná el ezt kamera előtt is. Hárman vállalkoztak erre, ezekről a videókról a 24.hu-n nemrég részletesen beszámoltunk.

Az otthon nevelői közül többen ekkor újra az igazgatóhoz fordultak, jelezve neki, hogy a kollégák szűk köre már „másfél éve értesült erről”. Vásárhelyi ezt követően egyenként elbeszélgetett a gyerekekkel és arra utalt, hogy elveszíthetik a kedvezményeiket, például nem engedélyezi a hétvégi eltávozást. A nevelők a szeptemberi beadványban előre jelezték, hogy a gyerekek pressziónak lesznek kitéve, ezért nem merik majd fenntartani, amit korábban elmondtak.

A Népszava cikke emlékeztet: miután a beadványt megkapta a főváros a gyermekvédelmi osztály megkérdezte az ügyről az otthon négy igazgatóhelyettesét, akik mind függelmi viszonyban álltak az igazgatóval. A főosztály, a főjegyző, a főpolgármester-helyettes, a kommunikációs vezető, a jogi csoport elkezdte gyártani a feljegyzéseket, majd arra jutottak, hogy az ügy a rendőrségre tartozik, mert nekik több eszközük van az igazság kiderítésére.

A Népszava szerint a beadványban leírt megdöbbentő részletek még érthetetlenebbé teszik, hogy az akkor Tarlós István vezette önkormányzat miért érte be feljelentéssel, fenntartóként miért nem tett azonnali lépéseket az otthonban, amelynek igazgatóját csak évekkel később ítélték el pedofil bűntettek miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik