Belföld

Kormányzati hátszéllel kezdene megaberuházásba Jellinek Dániel cége Dél-Budán, az önkormányzat a lakosság segítségét kéri

Faludi Imre / MTVA
Faludi Imre / MTVA

Méretes beruházásba fogott a Jellinek Dániel milliárdos által felügyelt Lowell120 Invest Kft. Dél-Budán, az egykori Villamosszigetelő és Műanyaggyár telephelyén, a Fehérvári út – Galvani utca – Szerémi út – Barázda utca által határolt, csaknem 8 hektáros telekre egy 1880 lakásos lakótelepet fog felhúzni. Ebben már nem tudja megakadályozni a helyi önkormányzat, ugyanis a kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet, vagyis ezzel felülírta az önkormányzat változtatási tilalmát – írta az Mfor.hu.

Az XI. kerületi önkormányzat szerint mérhetetlenül megnőne a gépjárműforgalom és a beruházás „kezelhetetlen mértékű többletterhelést jelent Kelenföld egészségügyi, oktatási és közlekedési infrastruktúrájára.” A testület portálhoz eljuttatott nyilatkozata szerint ugyanakkor tárgyalni akar a beruházóval és szeretné kisebbre venni a megépítendő lakások számát, egyúttal szakmai érvekkel alátámasztva tiltakozott a kormányhivatalnál és arra kérte a lakosságot, hogy február 25-ig küldje el aggályait a zöldhatóságnak. Ennek az összegző állásfoglalása még nem született meg.

A környék általános terhelése komoly aggodalmak forrása lehet, ha tényleg a tervezett méretű lesz az újabb lakónegyed. Valójában arról van szó, hogy – a projekteket összeadva – egy viszonylag szűk területen közel tízezer új lakás jelenik meg, és sem a közúti, sem a szociális infrastruktúra nincs felkészülve erre.

– Az Indotek érdekeltsége által kezdett projektben összesen 2095 autónak alakítanak ki parkolót, főleg a mélygarázsokban, ugyanakkor ezek forgalma tovább növeli a már most is nagy terhelést. A környéken ugyanis több mint hatezer lakás létesült az elmúlt pár évben, a lakók többsége autóval közlekedik. Nagyon nagy a gerincutak (Fehérvári út, Szerémi út, Budafoki út) átmenő forgalma is, köztük a teherforgalom – olvasható az Mfor.hu cikkében.

Jellinek Dánielnek erős kormányzati kapcsolatai vannak, a Gellért Szálló például az ő közvetítésével került Tiborcz István érdekeltségébe, de bizonyos cégei osztalékbevéteinek nagy része is a miniszterelnök veje felé ment.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik