Belföld

Egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőire nem vonatkozik a pszichológiai vizsgálat szigorítása

Adrián Zoltán / 24.hu
A bicskei gyermekotthon 2024. február 27-én.
Adrián Zoltán / 24.hu
A bicskei gyermekotthon 2024. február 27-én.

Az egyházi fenntartású gyermekvédelmi intézmények vezetőire nem vonatkozik a pszichológiai alkalmassági vizsgálatról szóló új kormányrendelet – nyilatkozta a Népszavának Meleg Sándor. A Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének elnöke arra figyelmeztetett, hogy a Magyar Közlönyben közzétett módosítás csak a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt írta át, így az csak a közalkalmazottakra érvényes, akik a gyermekvédelmi rendszerben az állami fenntartású Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF) tartozó intézményekben dolgoznak. Meleg azt mondta a lapnak, hogy a gyermekvédelmi törvény rendelkezése alapján a nem állami szektorra is ki lehetne terjeszteni a szabályozást, ez azonban még nem történt meg.

A tavaly nyári adatok szerint a gyermekotthonok 82 százaléka az SZGYF-hez köthető, 17 százaléka viszont egyházi, 1 százaléka pedig egyéb, nem állami fenntartásban működik – írja a Népszava.

A kegyelmi botrány után a kormány úgy döntött, hogy teszteli a gyermekotthonok vezetőinek pszichológiai alkalmasságát. Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet péntektől hatályos, már a mostani pályázatoknál is alkalmazni kell. A friss módosítás szerint

  • gyermekotthont működtető intézmény vezetőjévé,
  • gyermekotthon vezetőjévé,
  • nevelőszülői hálózatot működtető intézmény vezetőjévé,
  • nevelőszülői hálózat szakmai vezetőjévé,
  • javítóintézet igazgatójává és otthonvezetőjévé

csak az nevezhető ki, aki hozzájárul a pszichológiai alkalmassági vizsgálat elvégzéséhez és az ahhoz szükséges személyes adatai kezeléséhez, majd a vizsgálaton alkalmasnak minősítik. Náluk a vezetői kompetenciákat is vizsgálják. A pszichológiai vizsgálathoz szakmai protokoll készül, egyelőre annyit tudni, hogy az alkalmasságot

  • személyiségtesztek,
  • intelligenciatesztek,
  • papíralapú vagy műszeres figyelemvizsgálatok,
  • kompetenciavizsgálatok,
  • e vizsgálatok kombinációjának,
  • ha a vizsgált pszichológiai állapota indokolja – kiegészítő vizsgálatokkal

tesztelik a Pintér Sándor által vezetett Belügyminisztériumban. A személyiség egészével kapcsolatos elvárások között szerepel az is, hogy a pályázó „élettörténete mentes a szexuális devianciáktól.”

Meleg Sándor a Népszavának elmondta, a nevelőszülői hálózatnál az egyházi, illetve egyházi kötődésű civil fenntartókhoz tartozik a férőhelyek 98,6 százaléka, állami működtetésű nincs is. Márpedig a vitatott kormányrendelet a pszichológiai alkalmassági vizsgálathoz köti a nevelőszülői hálózatot működtető intézmény vezetőjét is. Hozzátette: az intézményen belüli gyermekbántalmazások és abúzusok jelentős részét nem az igazgatók követik el.

Frissítés

A hvg.hu hétfő délután már arról ír, Pintér Sándor minisztériuma közölte, „csak véletlenül maradtak ki az egyházi intézmények”, és „az egyházi intézmények vezetőinek kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálatához szükséges törvénymódosítást hamarosan beterjesztik az Országgyűlésnek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik