Belföld

Már 2006-ban érkezett panasz a később pedofília miatt elítélt bicskei igazgatóra, csak leselejtezték az iratot

A régi iratok átvizsgálása során egy 2006-os panaszt találtak a később pedofília miatt elítélt gyermekotthon-igazgató, V. János ellen, ám azt 2010-ben selejtezték a többi irattal együtt – erről számolt be Számadó Tamás főjegyző a bicskei gyermekotthonban történtek kivizsgálására alakult fővárosi bizottság hétfői ülésén. A Telex tudósítása szerint ugyanakkor a selejtezés miatt csak a panasz tárgya maradt meg, és az, hogy az irat a Fejér megyei közigazgatási hivataltól érkezett, másról nem tudni, mi volt benne. A főjegyző azt is elmondta, hogy az 1990 és 2013 közötti időszakból kevés irat maradt meg.

Karácsony Gergely főpolgármester múlt héten azonnali vizsgálatot rendelt el a bicskei igazgató fővárosi kitüntetése miatt. V. János, a bicskei gyermekotthon igazgatója azután kapott kitüntetést 2015-ben a fővárostól, hogy korábban már nyomoztak ellene szexuális zaklatás gyanújával.

Mint ismert, V. János helyettese volt az a K.Endre, akinek a kegyelmi ügye végül Novák Katalin és Varga Judit lemondásához vezetett.

Kiss László (DK), a bizottság elnöke az ülésen arról beszélt az MTI szerint, hogy az igazgató elleni 2006-os panasz nem gyermekvédelmi bejelentés volt, nem tudni, milyen tárgyban született, de azt a levéltártól igyekeznek visszaszerezni. Kijelentette: “semmilyen érdemi információ nincs, amely azt mondaná, hogy 2011-et megelőzően bárki tudhatott ilyen eseményekről, ugyanakkor arra kérte a főjegyzőt, hogy tovább folytassa a vizsgálatot a megelőző évekre vonatkozóan is.

A fideszes Wintermantel Zsolt az ülést követő sajtótájékoztatóján kiemelte: a gyermekotthon igazgatója ellen már 2006-ban panasz érkezett a fővároshoz, ám ez az irat már nem áll rendelkezésre. Ez a tény pedig a képviselő szerint még inkább indokolja a személyes meghallgatásokat a korábbi időszakból. A kormánypárti politikus a vitában úgy fogalmazott: nem tud érdemi munkát végezni a bizottság, ha nem tárja fel a korábbi időszakot. Szavai szerint “a meglévő iratok átnézése nem elég”, mert a bizottság feladata “megtudni mindent, amit eddig nem tudtunk.” Éppen ezért ki kell terjeszteni az ügyben meghallgatandók körét, és be kell hívni mindazokat, akik információval szolgálhatnak arról, “hogyan lehetett több évtizeden keresztül az intézmény vezetője egy ilyen aljas bűnöző.”

Múlt héten írtuk meg: három videó is készült még 2011-ben, amelyekben a gyerekek részletesen elmesélték, hogyan zaklatta őket V. János, a bicskei gyermekotthon vezetője. Ehhez képest a rendőrség 2012-ben bűncselekmény hiányában zárta le az igazgató ellen indított első nyomozást. Nem ez az egyetlen megdöbbentő mozzanat azokban a jelentésekben, amiket az ombudsmanok készítettek.

Kapcsolódó
Megdöbbentő tényeket tártak fel a bicskei gyermekotthonról készült ombudsmani jelentések
Három videó is készült még 2011-ben, amelyekben gyerekek elmesélték, hogyan zaklatta őket a bicskei gyermekotthon vezetője. A rendőrség mégis bűncselekmény hiányában zárta le az első nyomozást V. János ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik