Belföld

Nézőpont: a kegyelmi botrány sem segített az ellenzéki pártok támogatottságán

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Közzétette az első, kegyelmi botrány után készült pártpreferencia-kutatását a kormányhoz közeli Nézőpont Intézet. Ebből az derült ki, hogy a turbulens februári hetek hatására sem erősödtek a baloldali pártok, így a Fidesz-KDNP toronymagasan nyerne, ha most vasárnap tartanák az EP-választást.

A kormánypártok népszerűsége 47 százalékon áll, ami hibahatárnak megfelelő, 3 százalékpontos csökkenést jelent a januári eredményükhöz képest. Ezzel még mindig meg tudnák őrizni a 2019-ben szerzett tizenhárom képviselői helyüket az Európai Parlamentben. Eközben

a 2022-ben közös országgyűlési választási listán induló (és akkor 36 százalékos listás eredményt elérő) pártok együttesen 29 százalékos támogatói bázissal rendelkeznek csak, ami közel azonos a januári, 30 százalékos eredménnyel.

A DK nem tudott erősödő februárban: továbbra is 14 százalékon áll, ami négy EP-képviselői helyre lenne elég. Nem tudott előnyt kovácsolni az elmúlt hetek történéseiből a Momentum sem: a liberális párt támogatottsága stagnál, jelenleg 7 százalékon áll. Az öt évvel ezelőtt megszerzett kettő mandátumából már csak egyet tudna elnyerni ezzel az eredménnyel.

Újonnan bekerülő párt lehetne a Mi Hazánk Mozgalom (8 százalék), illetve a Kétfarkú Kutya Párt (8 százalék), melyek két-két mandátumot szerezhetnének, viszont az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP (mind a négy párt 2 százalékon áll) nem jutna be.

A tavaly zászlót bontott, Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Néppárt és a Vona Gábor-vezette Második Reformkor egyaránt 4 százalékon áll.

Ezzel szemben Jakab Péter új pártja, A Nép Pártján Mozgalom a felmérés szerint csak 1 százalékon.

Módszertan

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásai 2024. január 2-5., illetve február 26-28. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készültek. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 3,16 százalék. Bázis = magyar választók, a választási részvételüket egy európai parlamenti választáson biztosra ígérő válaszadók.

Kapcsolódó
Iránytű: az emberek közel kétharmada szerint igazak Magyar Péter állításai
Varga Judit exférjéről, a kegyelmi botrányról és Rogán Antalról is véleményt mondtak a magyarok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik