Belföld

Jövőre egy központi szervezetre bízhatják a 200 milliárdos kórházi gyógyszerbeszerzéseket

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Átrendezheti a magyarországi gyógyszerpiacot egy nemrég megjelent kormányrendelet, amely az „országosan egységes intézeti szolgáltatás” érdekében egyetlen szereplőre bízná a kórházakban alkalmazott nagy értékű orvosságok beszerzését, írja a Népszava.

Mindez azt jelenti, hogy

2025 januárjától egy központi szervezet intézheti kórházi gyógyszerellátást.

Ezt az úgynevezett projekttársaságot pályázati úton választanák ki, mégpedig a Rogán Antal kabinetminiszter felügyelete alá tartozó Nemzeti Koncessziós Iroda (NKOI) közreműködésével. Ez a háttérszervezet vezényelte le a kaszinókra, az autópályákra és a hulladékgazdálkodásra vonatkozó koncessziós eljárásokat is.

Szakemberek szerint ez nem csupán a kórházi betegek ellátását szolgáló 200 milliárdos büdzsé felhasználását rendezheti át, hanem az egészségügyi intézmények környékére települt patikák sorsát is megpecsételheti. Ugyanis a kormányrendelet arról is határoz, hogy a projekttársaság milyen szabályok szerint bonyolíthatják le a gyógyszerbeszerzést.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) nehezményezte, hogy a projekttársaság felmentést kapott például a patika alapításra vonatkozó előírások alól, holott, ha valaki gyógyszertárat akar alapítani, annak szigorú előírásoknak kell megfelelnie. Így azokban a kórházakban, beleértve a magánintézményeket is, ahol eddig nem volt patika, gyakorlatilag megkötések nélkül nyithatnak újakat.

Kifogásolták azt is, hogy miközben a kórházi patikát a projekttársaság működteti, az ott dolgozók szolgálati jogviszonya megmarad, a munkáltatói jogok zömét továbbra is a kórház vezetői gyakorolják. Vagyis a kórházi gyógyszertárak bér- és üzemeltetési költségei továbbra is az állami fenntartású kórházat terhelik.

Eddig a piacot meghatározó törvény azt sem engedte meg, hogy egy gyógyszer-nagykereskedő közvetlenül vagy közvetve tulajdont szerezzen gyógyszertárban. Azonban a projekttársaság, amely nagykereskedő is, viszont maga építheti ki saját, egységes arculatú vénybeváltó patika-hálózatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik