Belföld

Személyes adatok védelmére hivatkozva nem árulják el, hogy ki döntött K. Endre házi őrizetéről

Varga Jennifer / 24.hu
Répássy Róbert (középen) Dömötör Csabával és Rétvári Bencével.
Varga Jennifer / 24.hu
Répássy Róbert (középen) Dömötör Csabával és Rétvári Bencével.

„Ki engedélyezte K. Endre házi őrizetét és miért” – tette fel az írásbeli kérdést Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője Tuzson Bence igazságügyi miniszternek. A bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét, akit pedofil bűncselekmények eltussolásáért ítéltek három év négy hónapos börtönbüntetésre, még a hatalmas botrányt kiváltó kegyelmi döntés előtt házi őrizetbe kerülhetett.

Tuzson helyett Répássy Róbert államtitkár válaszolt és gyakorlatilag a személyes adatok védelmére hivatkozva nem árult el semmit.

Tájékoztatom, hogy a kegyelmi eljárásokban egy konkrétan meghatározott személlyel kapcsolatos adatok személyes adatok, illetve azon belül is az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 3. § 4. pontja szerinti bűnügyi személyes adatok, melyek megismeréséről a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 100. § (1) és (2) bekezdése, valamint a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. törvény (továbbiakban: Bv. tv.) 26. § (1) bekezdése rendelkezik

– írta Répássy.

Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy ezeket az adatokat gyakorlatilag csak az elítélt és védője ismerhetik meg.

Emellett Répássy felhívta a figyelmet a reintegrációs őrizet szabályairól rendelkező törvényi passzusokra. Ez alapján a büntetés-végrehajtási intézet tesz előterjesztést a büntetés-végrehajtási bírónak, illetve egy alkalommal az elítélt és a védője is kezdeményezheti ezt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik