Belföld

Több részvénnyel is manipulált a tőzsdén egy ismeretlen személy

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipulációnak minősülő tőzsdei kereskedése miatt. Az érintett tiltott módokon manipulálta a tőkepiacot, így félrevezető, hamis jelzést adott a befektetőknek több tőzsdei részvény valós piaci megítéléséről, keresletéről-kínálatáról.

Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen

– jelentette be csütörtökön az MNB. Az MTI által idézett közleményben részletezik: az MNB hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást, melyben azt vizsgálta, hogy egy magánszemély egyes tőzsdei ügyletei miatt sérültek-e a piaci visszaélések tilalmára vonatkozó európai uniós rendelkezések (MAR).

A pénzügyi felügyelet megállapította, hogy a magánszemély egyes ügyletkötéseivel több kereskedési napon tiltott piaci manipulációt követett el a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett POLYDUCT, eSense, Megakrán és FuturAqua részvényekre vonatkozóan. Magatartása ugyanis hamis, félrevezető jelzéseket közvetíthetett az érintett részvények tőzsdei forgalmának alakulásáról, illetve árfolyamáról, amivel sértette a pénzügyi eszközök kereskedésének tisztaságát és átláthatóságát, ezáltal a tőkepiac integritását.

Az MNB mindezek miatt megtiltotta a magánszemélynek a piaci manipulációra vonatkozó rendelkezések ismételt megsértését és 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki rá. A bírság összegének megállapításánál súlyosító körülménynek számított, hogy a magánszemély tevékenységét 4 részvényre vonatkozóan és hosszabb időn keresztül folytatta.

Enyhítő körülmény volt ugyanakkor, hogy az adott értékpapírokhoz határidős termék nem kapcsolódott a BÉT-en, valamint a BUX és BUMIX indexkosarakban sem szerepeltek. Mint minden ilyen ügyben, az MNB ez esetben is büntetőeljárást kezdeményez tiltott piacbefolyásolás gyanújával, közölte az MNB.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik