Belföld

Több ezer magyarnak csak négyévente van születésnapja

Getty Images
Getty Images
4 037. Az elmúlt bő ötven évben – amióta vezetik ezt a statisztikát – ennyi ember született február 29-én, ami azt jelenti, hogy a valódi születésnapjukat csak négyévente tudják megünnepelni. A rendhagyó nap apropóján megnéztük, melyek a leggyakoribb születésnapok: az év harmadik negyedében az átlagosnál jóval többen születnek, és lehet valami az október végi levegőben, ugyanis messze legtöbben kilenc hónapra rá, július 25-én születtek 1970 és 2020 között.

Február 24. mint szökőnap közbeékelődésével négyévente 29 naposra nyúlik a február, így az utóbbi napon ünneplők dönthetnek, hogy vagy minden negyedik évben fújják el a gyertyát a tortájukon, vagy választanak egy napot a születésnapjuk előtt vagy után, amikor megünneplik, hogy egy évvel öregebbek lettek. Ennek apropóján utánanéztünk, hány embert érinthet a váltakozó február.

A Központi Statisztikai Hivatal interaktív ábrán mutatja be az egyes születésnapok gyakoriságát: nemcsak nem, de év szerinti bontásban is meg lehet nézni, mely napon hányan születtek az országban. Ezeket az adatokat dolgoztuk fel mi is a lenti ábránkhoz, azzal a különbséggel, hogy az öt évtizedet együtt kezeljük.

1970 és 2020 között a KSH adatai szerint bő hatmillió gyerek született Magyarországon. A legtöbben júliusban és augusztusban (549, illetve 531 ezer gyerek), a legkevesebben (471 ezren) pedig novemberben – ez azért lehet meglepő, mert három évben kettő, négyévente pedig egy nappal hosszabb, mint a február.

A legtöbben a  hónap közepén születtek: 203 ezer olyan gyerek született ebben az öt évtizedben, akiknek valamelyik hónap 17-én van a születésnapjuk. A legkevésbé népszerű nap a 31-e: mindössze 113 ezer gyerek anyakönyvi kivonatában szerepel ez a nap, ami nem csoda, hiszen a tizenkét hónapból mindössze hét 31 napos.

A legkevesebb embernek január 1-jén van a születésnapja: mindössze bő 13 ezer gyerek született ezen a napon, miközben július 25-én 18 295-en. Karácsonykor is látványos a visszaesés: amíg december 23-án 16 ezer gyerek született, addig szenteste és karácsony két napján – amikor ügyelet van a szülészeteken – átlagosan 2500-zal kevesebb. 27-én aztán újra visszatérünk a karácsony előtti szintre.

A lányoknál a leggyakoribb születésnap a július 30-a (8 899), a fiúknál pedig a július 25-e (9 438), és nincs egyetlen nap sem, amikor több lány született volna, mint fiú.

Lapozható ábránkon három táblát talál: az elsőn összesítve, a második-harmadikon pedig nem szerinti bontásban nézheti meg, hogy az adott hónap napjain hányan születtek. Ha az egeret az egyes cellák fölé viszi, konkrét számokat tudhat meg a születésnapjáról.

Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik