Belföld

444: Presbiterré választhatták Bicskén a kegyelmi szabadulása után K. Endrét

Adrián Zoltán / 24.hu
A bicskei gyermekotthon.
Adrián Zoltán / 24.hu
A bicskei gyermekotthon.

Tavaly év végén a bicskei református gyülekezet presbiterévé választották a pedofil bűncselekmények eltussolásáért elítélt, majd Novák Katalin köztársasági elnök kegyelméből kiszabadult K. Endrét – írta a 444.hu.

A lap úgy tudja, hogy tavaly év végén az egyik vasárnapi istentisztelet után a jelöltek egyenként mentek ki, és pár szót mondtak bemutatkozásként. Köztük lehetett K. Endre is, aki azt mondta, hogy Erdélyből jött, Bicskén él, az elítéléséről viszont nem mondott semmit, a hívek többsége pedig nem is tudott erről a cikk szerint. A presbiterválasztás előtt az egyik jelölt rákérdezett: igaz-e a szóbeszéd, csakugyan el volt-e ítélve K. Endre? A tiszteletes erre azt mondta, hogy kegyelmet kapott, és különben is, ártatlanul lett megvádolva.

Noha a presbiterek listája nyilvános információ szokott lenni, valami miatt a 2023-as bicskei presbiterválasztás eredményét sehol sem közölték, így a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének a neve sem kerülhetett fel. A lap újságírója többször beszélt telefonon a bicskei református lelkésszel, Máté Jánossal, de ő sem igent, sem nemet nem volt hajlandó mondani erre az egyszerű kérdésre. Az egyházmegye esperese annyit mondott, hogy kérdezzék a bicskei református lelkészt, és a református egyház sajtóosztálya is ez tanácsolta.

A 444.hu újságírója vasárnap elment a bicskei református istentiszteletre, mert azt az információt kapta, hogy ott a lelkész bejelenti K. Endre lemondását a presbiteri posztról. Az istentisztelet után a lelkész a közérdekű információk elmondása során valóban beszélt arról, hogy változás állt be a presbitérium összetételében, mert az egyik presbiter lemondott, de nevet nem közölt.

Mint ismert, K. Endre tavaly áprilisban kapott kegyelmet, ami februárban derült ki a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok című folyóiratból. Ebben publikálták azt az ítéletet, amelyben harmadfokon is elítélték K. Endrét, de leírták, hogy időközben kegyelmet kapott a köztársasági elnöktől. A felháborodás hatására azóta a kegyelmet adó Novák Katalin, és a kegyelmi döntést ellenjegyző igazságügyi miniszter, Varga Judit is távozni kényszerült a közéletből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik