Belföld

Nincs használatba vételi engedélye a Tiborcz-féle budavári ingatlannak, ahol Orbán Viktor tartott kormányzati találkozót

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Csak múlt csütörtökön nyújtották be a fővárosi kormányhivatalhoz annak a budavári luxusingatlannak a használatbavételi engedélykérelmét, ahol Orbán Viktor miniszterelnök tartott szűk körű kormányzati találkozót vasárnap – derítette ki a 24.hu.

A kormányfő veje, Tiborcz István érdekeltségében álló Fortuna utcai műemléképület engedélyeztetési eljárása tehát mindössze három nappal azelőtt indult el, hogy a kormányfő többek közt Rogán Antal kabinetminiszterrel tűnt fel az épületben. A találkozóról a 444.hu közölt fotókat, így derült ki, hogy azon Dömötör Csaba államtitkár, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, valamint a megműtött Gulyás Gergelyt helyettesítő Panyi Miklós miniszterhelyettes is részt vett.

A miniszterelnök hivatalának otthont adó Karmelita kolostortól alig pár száz méterre található Fortuna utcai luxusingatlanról a 24.hu írta meg korábban, hogy jelentős felújításon megy át. A műemléképületbe bortrezort, szivarszobát, mozitermet is terveztek. Az ingatlant 2019 májusában vásárolta meg 370 millió forintért az IBC Real Estate Kft., Tiborcz István érdekeltsége. Az ügyletre azután került sor, hogy az akkor még fideszes vezetésű I. kerületi önkormányzat lemondott az elővásárlási jogáról.

A vasárnapi találkozó részleteiről érdeklődve megkerestük Tiborcz Istvánt, aki azt közölte:

Bármikor szívesen látom a miniszterelnök urat és vendégeit a cégcsoporthoz tartozó különböző ingatlanokban és egységekben. A miniszterelnök programjaival kapcsolatban ugyanakkor, kérem, keressék a munkatársait.

Megtettük, ám Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke nem válaszolt kérdéseinkre, így nem derült ki, mi az oka annak, hogy nem egy kormányzati épületben került sor a találkozóra, ahogyan az sem, hogy mi volt az összejövetel tárgya.

Farkas Norbert / 24.hu Orbán Viktor és Tiborcz István a pápai szentmisén a Kossuth téren 2023 április 30-án.

Rákérdeztünk arra is, hogy használatbavételi engedély híján miként tarthatott találkozót az épületben a kormányfő. Erre Tiborcz István helyett a kommunikációs munkatársától kaptunk választ, aki azt írta: az ingatlan felújítási munkálatai befejeződtek, ezt a hatósági engedélyeztetési folyamat részeként az illetékes szerv felé hivatalosan is dokumentálta az építtető. Ily módon – tette hozzá – semmilyen jogszabályt vagy előírást nem sért az épület látogatása vagy használata.

A használatbavételi engedély lényegében azt bizonyítja, hogy az ingatlan alkalmas a használatra, nincsenek érintésvédelmi problémái, vagy bármilyen hibája, ami nem teszi lehetővé az ottlakást. Az engedélyt az építési hatóság adja ki, úgy tudjuk átlagosan 10–15 nap az ügyintézés, de akár 25 nap is lehet. Ugyanakkor a kormányfői találkozóra az eljárás kezdeményezése után alig három nappal került sor, hétvégén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik