Belföld

Újabb pedofilügy: Békésben letartóztattak egy gyermekotthoni nevelőt, aki tizenéves fiúkat molesztált

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
A 24.hu információja szerint múlt pénteken letartóztattak Békésen egy gyermekotthoni nevelőt, aki a gyanú szerint az intézményben elhelyezett fiúkat molesztálta.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre megerősítette, hogy pedofil bűncselekmények gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak egy 62 éves békési férfi ellen.

A gyanúsított az eljárás adatai szerint több alkalommal szexuálisan molesztált két, felügyeletére bízott tizenéves fiút.

A nyomozó hatóság kezdeményezte a gyanúsított letartóztatását, amit a Békés Vármegyei Főügyészség indítványára a bíróság február 23-án el is rendelt” – közölték.

Az ügyben megkerestük a Békés vármegyei gyermekotthonokat felügyelő Gyöngyház Integrált Szociális és Gyermekvédelmi Központot, ahol a vezetői titkárságon azt mondták, csak a fenntartó, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) engedélyével válaszolhatnak az üggyel összefüggő kérdéseinkre. A megyei központtal folytatott telefonbeszélgetéseink során ugyanakkor kiderült, hogy a vezető, Sziszák Katalin Julianna egy hete nem dolgozik az intézményben.

A békési ügy részletei miatt levelet küldtünk az SZGYF főigazgatójának, Cséplőné Gönczi Veronikának, akitől arról is érdeklődtünk, valós-e a hozzánk eljutott információ, miszerint leváltották a megyei intézményvezetőt. Az SZGYF-től egyelőre nem reagáltak a megkeresésre, de amint választ kapunk, beszámolunk róla.

Mint ismert, az SZGYF-hez tartozik az a bicskei gyermekotthon is, amelynek vezetője, V. János visszaélve pozíciójával éveken keresztül kényszerített szexuális aktusokra olyan kiskorúakat, akik az általa vezetett intézményben éltek. A bicskei intézmény igazgatóhelyettese, K. Endre – akit azért ítéltek börtönbüntetésre, mert segédkezett a pedofil bűncselekmények eltussolásában – tavaly áprilisban kegyelmet kapott Novák Katalintól. A kegyelmi ügy okozta felháborodás miatt az államfő lemondott.

A bicskei ügy miatt a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó gyermekvédelmi rendszer felelősségét firtatta volna az ellenzék, ezért a múlt hétre meghívták az Országgyűlés Népjóléti Bizottságába Pintér Sándort. A belügyminiszter nem tett eleget a meghívásnak, sőt az ülésre a fideszes képviselők sem mentek el. Orbán Viktor ugyanakkor az új államfő megválasztásáról döntő parlamenti ülésen azt mondta, a kegyelmi botrány után átvilágítást rendelt el az állami nevelőotthonokban. A miniszterelnök szerint ki kell deríteni, hogy megfelelően végezték-e el az alkalmassági vizsgálatokat a gyermekotthonok igazgatóinál, és az átvilágításoknak az „esetleges szexuális devianciákat” is fel kell derítenie. Orbán úgy fogalmazott, a vizsgálatokat személyesen is figyelemmel követi majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik