Belföld

Gulyás Gergely alig egy éve rendelkezett a leendő államfő juttatásairól

Fischer Zoltán / MTI
Fischer Zoltán / MTI

Mintha előre látta volna a jövőt Gulyás Gergely tavaly áprilisban. Noha Novák Katalin köztársasági elnöknek akkor még több mint négy éve volt hátra a mandátumából, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beadott egy törvénymódosító javaslatot, amely – egyebek mellett – „a megválasztott, esküt tett, de még hivatalba nem lépett köztársasági elnökre” vonatkozott. Novák lemondása után ez most Sulyok Tamásnak jön jól, akit hétfőn választottak meg köztársasági elnöknek, de csak jövő kedden léphet hivatalába.

Sulyok Tamást ennek köszönhetően ebben a nyolc napban

  • legfeljebb öt fős titkárság,
  • térítésmentes egészségügyi ellátás és
  • személyes gépkocsihasználat (biztonsági gépjárművezetővel)

illeti meg.

Emellett megismerheti mindazon információkat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy hivatalba lépését követően feladatköreit megfelelően el tudja látni.

A megválasztott, esküt tett, de még hivatalba nem lépett köztársasági elnök nem jogosult semmilyen intézményesített szakmai támogatásra, noha a tisztség átvételére való felkészülés időszaka már munkavégzéssel jár. A köztársasági elnök jogállásáról szóló törvényt ezért indokolt kiegészíteni az ezen időszakra járó jogosultságok, így elsődlegesen egy titkárság biztosításának meghatározásával

– indokolta javaslatát Gulyás.

Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik