Belföld

Részleteket árult el a Gripen-szerződésről a honvédelmi miniszter

Nő Magyarország védelmi képessége, négy új Gripen érkezik a légierőhöz – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az M1 csatorna hétfő reggeli műsorában.

A minisztert azzal kapcsolatban kérdezték, hogy múlt héten pénteken Orbán Viktor miniszterelnök – miután Budapesten tárgyalt Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel – bejelentette, Magyarország további négy géppel bővíti a honvédség JAS-39 Gripen vadászbombázó repülőgépflottáját.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a műsorban emlékeztetett: 2001-ben vált nyilvánvalóvá, hogy a Gripenek lesznek a magyar légtér biztonságának garanciái. Mint mondta, a Gripen kiváló minőségű, jól üzemeltethető, kategóriájában olcsónak számító, többfunkcionális harcászati repülő, amelyből eddig 14 érkezett Magyarországra, most pedig további négy gépről állapodtak meg.

Hozzátette: pénteken beillesztették a szerződésbe a négy új gépet, amelyek 2025-ben és 2026-ban fognak megérkezni, és az így teljessé vált flotta üzemeltetési szerződését is megkötötték tíz évre előre. Emellett 2026-ban az eddig lízingelt gépek a magyar állam tulajdonába kerülnek.

A miniszter hangsúlyozta: a Gripen bevethető elfogó vadászként, alkalmas földi csapásmérésre és felderítő feladatokra is. Emlékeztetett arra is, hogy Magyarország NATO- és V4-kötelékben is ellátja más országok légtérrendészeti feladatait, így a balti országok mellett Szlovénia és Szlovákia légterének védelmében is részt vesznek a magyar Gripenek.

Szalay-Bobrovniczky Kristófot kérdezték a kampányról is, amellyel a PzH 2000 önjáró lövegekre toboroztak katonákat Tatára. A miniszter elmondta: a kampányban több helyszínen is bemutatták a nagyon modern, komplex PzH 2000 önjáró löveget, óriásplakáton hirdették a lehetőséget, és erre a magyar fiatalok nagyon jól reagáltak, sokan jelentkeztek a felhívásra.

A miniszter úgy fogalmazott: „most jó lenni katonának”. Hozzátette: a társadalom érzékeli, hogy a leromlott biztonsági helyzetben fontos a katonaság, a beérkező sok új haditechnikai eszköz, az új harceljárások pedig vonzóvá teszik a Magyar Honvédséget a fiatalok számára. Úgy vélte, ez jó alkalom csatlakozni a Magyar Honvédség hivatásos vagy tartalékos erőihez.

A honvédelmi miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában is vendég volt. Itt a toborzással kapcsolatban kiemelte, bevezették az előzetes orvosi vizsgálat lehetőségét. Mint mondta, így azok, akik már állással rendelkeznek, de nem biztosak abban, hogy átmennének a vizsgálaton, anélkül mérhetik fel képességeiket, hogy fel kellene mondaniuk munkahelyükön. Elmondása szerint ezzel a módszerrel tudták növelni a jelentkezők és végül felvettek arányát. Szólt arról is, hogy minden jelentkezőnek igyekeznek állásajánlatot adni.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik