Belföld

Megugrott a munkanélküliség Magyarországon

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Januárban megugrott a munkanélküliségi ráta és csökkent a foglalkoztatás, írja a KSH adatai alapján a Portfolio.

Tavaly november és idén január között 4 millió 718 ezren dolgoztak, több mint 20 ezerrel kevesebben, mint a tavalyi negyedik negyedében, mikor ugyanez a szám 4 millió 740 ezer volt. A közmunkások és a külföldön dolgozók nélkül az látszik, hogy az elmúlt hónapokban lefelé ível a foglalkoztatók száma, ami azt jelzi, hogy a magyar gazdaság továbbra is kifejezetten gyengén teljesít a tavalyi recessziós periódus után.

A foglalkoztatás visszaesésével párhuzamosan megemelkedett a munkanélküliségi ráta is. A Portfolio az elmúlt hónapban írta meg, hogy

olyan sokakat érintett csoportos leépítés, mint amire utoljára a Covid-válságban volt példa.

A statisztikai hivatal 4,6 százalékos munkanélküliségi rátát mért tavaly november és idén január között, ami jelentős növekedés a néhány hónappal korábban látott 4-4,2 százalékhoz képest.

A KSH modellbecslése szerint a januári 4,5 százalékos munkanélküliségi ráta 222 ezer munkanélkülit jelentett, azonban ha a hivatal nem pontosítaná becsléssel a munkanélküliségi adatokat, akkor a Portfolio számításai szerint a nyers munkanélküliségi adatok 5 százalékos rátát mutatnának, ami közel 250 ezer állástalant jelent. Mindenesetre a válság előtti 3 százalékos munkanélküliségi ráta egyre távolabb kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik