Belföld

A Sapientia is kirúgta a bicskei pedofil igazgatót mentegető pszichológust

Balaton József / MTVA
Balaton József / MTVA

A Pázmány Péter Egyetem után a Sapienta Szerzetes Hittudományi Főiskola is megvált bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját mentegető Csókay Lászlótól.

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola és Csókay László pszichológus között fennálló óraadói jogviszony 2024. február 22-én megszűnt. Az intézményünkért végzett, odaadó oktatói munkáját hálásan köszönjük. Szerzetesközösségeink évek óta elkötelezettek az emberi méltóság összetett ügyében. Erőfeszítéseket tettünk és teszünk a gyermek- és ifjúságvédelem terén. Képzéseinkben, működésünk javításában sok körültekintéssel, Isten irgalmasságában és igazságosságában bízva dolgozunk. Vannak helyzetek, amikor a szavak elfogynak, kevesek, töredékesek. A tettek nem várt dimenziókba és összefüggésekbe kerülnek. Az ítéletek gyakran feltáratlan indulatok következményei. Minden fájdalom mellett üdvözítő lenne, ha higgadtan és körültekintően folytatnánk az áldozatok védelmében megkezdett párbeszédet

– írta a főiskola közleményében, amit a Blikk szúrt ki.

Csókay vezette korábban a fővárosi gyermekvédelmi osztályt, hozzá tartozott a bicskei gyermekotthon, így neki kellett vizsgálatot indítania 2011-ben, amikor az első feljelentéseket tették az áldozatok a gyermekmolesztálásokról. A vizsgálat és a nyomozás akkor tisztázta a gyerekotthon igazgatóját, V. Jánost, aki végül csak 2016-ban bukott bele az ügybe.

Csókay pár napja interjút adott a Népszavának,  amelyben elismerte, hogy örült, hogy ilyen eredménnyel zárult a vizsgálat.

„Továbbra is úgy gondolom, hogy szakmailag értett a gyermekvédelemhez, a gyermekotthoni neveléshez, jól tudott bánni a gyerekekkel, jól tudta irányítani a rábízott intézményt. Az más kérdés, hogy valaki személyiségében milyenné válik. Nyilvánvalóan akkor kezd ez fontossá válni, amikor a személyiség defektusa elkezdi érinteni a szakmai tevékenységét” – mondta Csókay az interjúban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik