Belföld

Fővárosi jelentés: Hivatalszerűen, de helytelenül jártak el a bicskei pedofil igazgató kitüntetésekor

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Elkészült a főváros jelentése, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester rendelt el a bicskei gyermekotthon pedofíliáért elítélt korábbi igazgatójának korábbi fővárosi kitüntetése miatt.

A jelentés megállapította, hogy 2011-ben a fővárosi vezetés hivatalszerűen járt el, jogilag nem akadályozta semmi a bicskei Gyermekotthon igazgatója, V. János Bárcy-díjjal kitüntetését való 2015-ös.

Karácsony Gergely a vizsgálat eredményéről kiadott vidóüzenetében felidézte, hogy 2011-ben a bicskei gyermekotthon „két bátor dolgozója” elment az fenntartóhoz, a Fővárosi Önkormányzathoz, és részletesen dokumentálva elmondta, hogy mit művel a bicskei gyermekotthon igazgatója a gyermekekkel.

Hivatalszerűen, de helytelenül járt el az akkori városvezetés. Lett bejelentés, születtek feljegyzések, adminisztrálták magukat. Csak éppen a legfontosabb hiányzott. Az emberség, a felelősség, a gondoskodás. Csak éppen a legfontosabb szereplőkkel nem foglalkoztak, a gyerekekkel

– fogalmazott a főpolgármester. Szerinte ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy még öt évig „folytatódhatott a borzalom a bicskei gyermekotthonban”.

Ha lett volna több emberség, több felelősség, több gondoskodás, akkor öt évvel lehetett volna megrövidíteni a bicskei gyerekek szenvedését

– tette hozzá.

A főpolgármester bocsánatot kért a korábbi városvezetés helyett, és bejelentette: az ügyben vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, hogy “tisztázzák a politikai felelősséget”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik