Belföld

655 ezer volt a bruttó átlagkereset decemberben a KSH szerint

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete decemberben 655 600 forint volt, ami 16,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön kiadott gyorsjelentésében.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 435 900, a kedvezményeket figyelembe véve 451 300 forint volt.

A reálkereset a KSH szerint így 10,3 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 5,5%-os növekedése mellett.

A valóságérzékelés szempontjából jóval pontosabb adat, a bruttó mediánkereset decemberben 496 100 forint volt ez pontosan 16 százalékkal volt magasabb, mint az egy évvel korábbi.

A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 342 800 forintot ért el ez is több mint 15 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest – áll a gyorsjelentsében.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár gyurcsányozással reagált a KSH által kibocsátott adatokra. Szerinte a  „Gyurcsány-korszakhoz képest” egy munkavállaló átlagosan már több mint háromszor magasabb fizetést visz haza, miközben 2010-hez képest 1 millióval dolgoznak többen, a regisztrált álláskeresők száma pedig történelmi mélyponton van.

A reálbérek dinamikus növekedése hozzájárul a fogyasztás, ezen keresztül gazdasági növekedés helyreállításához, a 4% körüli dinamikus GDP bővülés eléréséhez

– értékelte a helyzetet az államtitkár a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik