Belföld

Feljelentést tett Süli János volt miniszter családi cégének tehenészete miatt az Integritás Hatóság

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az Integritás Hatóság (IH) feljelentést tett Süli János volt paksi miniszter családjának félmilliárdos „tehenészete” miatt – írja a Telex. Az ügyet annak idején a 444 tárta fel. A hatóság hivatalból indított vizsgálatot a Biogas Productor Kft. tulajdonában álló, tófalui (Heves megye) szarvasmarhatartó telep felújítására irányuló, európai uniós forrásból finanszírozott projekt miatt. A beruházás 468,2 millió forint támogatásban részesült, amelyet a kedvezményezett 2 millió forint híján le is hívott.

A hatóság megállapította, hogy a kedvezményezett Biogas Productor Kft. úgy kapta ezt a csaknem félmilliárdos támogatást az összességében 968 millió forintos mezőgazdasági projektre, hogy az azt megelőző években és a mai napig sem végzett valós mezőgazdasági tevékenységet, abból árbevétele nem volt és jelenleg sincs. A szarvasmarhatelepen az Integritás Hatóság munkatársai sem szarvasmarhát, sem agrártevékenységre utaló bármilyen nyomot nem találtak. De nem csak ez volt a probléma.

A beruházás mélyépítési munkálatainak kivitelezőjét közbeszerzési eljárás keretében kellett volna kiválasztani. E helyett a mélyépítési munkákra közvetlenül szerződtek a Dunareklám Reklámszervező és Szolgáltató Kft.-vel. A cég a szerződés előtt mindössze egy hónappal vette fel tevékenységei közé az építési tevékenységet, ráadásul a cég vezetője az IH szerint a szarvasmarhatelep műszaki tervezőjének és projektmenedzserének házastársa – írja a Telex.

Az Integritás Hatóság ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál (NAV) költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt. Ezen túl szabálytalansági eljárás lefolytatására szólította fel az irányító hatóságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik