Belföld

Jogerősen felmentették a Barátok közt atyját

Fotó: Rozmanitz Gábor
Fotó: Rozmanitz Gábor

A Fővárosi Törvényszék szerdán helybenhagyta az első fokú ítéletet, így jogerősen felmentette Kalamár Tamás producert és társait a szerzői jogok megsértésének vádja alól – írta meg a Index.

A Barátok közt atyjaként ismert Kalamárt és munkatársait Köbli-Sík Viktória írónő jelentette fel még 2019-ben azzal, hogy ellopták a Szerelemkereső című könyvének történetét. Állítása szerint az ő eredeti sztoriját használták fel a 2017-ben az RTL-en bemutatott Oltári csajok című sorozathoz, amelynek Kalamár Tamás volt a vezető producere, ám azt a készítők nem tüntették fel, hogy az ő könyve alapján készült a sorozat.

Az első fokú ítéletet egy évvel ezelőtt hirdette ki a II. és III. Kerületi Bíróság, amely bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottakat.

A vádiratban egyébként az szerepelt, hogy a vádlottak engedély nélkül átdolgozták a sértett által írt regényt, majd tévésorozatot készítettek belőle, a sértett szerint százmillió forintnál nagyobb vagyoni hátrányt okozva ezzel neki. A büntetőeljárás során ellentétes tartalmú szakértői vélemények születtek arról, hogy megvalósult-e a szerzői jogok sérelme, így a bíróság a bizonyítékok értékelése alapján a Szerzői Jogi Szakértői Testület utolsó szakvéleményét vette figyelembe, ami szerint jogsértés a cselekményszövésben, a karakterekben, a drámai fordulatokban vagy bármiféle más ismérvben sem volt kimutatható.

Az Index tudósítása szerint a másodfokú döntés kihirdetése előtt az ügy résztvevői tarthatták meg a perbeszédeiket. A Fővárosi Főügyészség ügyésze a vádbeszédében sérelmezte, hogy az elsőfokú bíróság nem vetette össze a két művet teljes egészében. Indítványozta, hogy a tényállás felderítetlensége miatt helyezzék hatályon kívül a korábbi ítéletet, és a törvényszék utasítsa új eljárás lefolytatására az első fokú bíróságot.

Kalamár Tamás és társainak védője viszont úgy fogalmazott: az ügyészség nem tudta bizonyítani, hogy az Oltári csajok forgatókönyvíró csapatában bárki ismerhette a kérdéses művet.

Kalamár Tamás még a vádemelés után úgy nyilatkozott, hogy nincs mondanivalója, mert a vádak alaptalanok – írja az Index.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik