Belföld

Donáth Anna: Hol van ilyenkor a kormány? Hol vannak a hatóságok?

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Mégis hogyan lehetséges, hogy ezekért a brutális szabálytalanságokért nem függesztették még fel a gödi akkugyár működését? Egy balatoni lángosozót azonnal bezárnak, ha szabálytalanságot találnak – és nem kormányközeli tulajdonban van. Hol van ilyenkor a kormány? Hol vannak a hatóságok?

– teszi fel a kérdést Donáth Anna a szerdai Facebook-posztjában.

A Momentum elnöke az Átlátszó keddi cikkében szereplő állításokra reagált. Az oknyomozó portál ugyanis azt írta, hogy a légszennyezettségi adatok alapján a gödi Samsung-gyár 2019 és 2022 között rendkívül nagy mennyiségű, 88 tonna mérgező hatású oldószert bocsátott ki a levegőbe. A Samsung saját mérései szerint a légszennyező anyagok kibocsátása nem haladta meg az előírt határértékeket, csakhogy a dokumentumokból kiderül, hogy a gödi akkugyárban nem a jogszabályban előírt kibocsátási határértéket vették alapul – írja az Átlátszó.

Donáth Anna szerint a hatóságok „szándékosan félrenéznek, mert az általuk betelepített akkumulátorgyárakra akarják alapozni az ország gazdaságát. A Samsungra az elmúlt években pár tízmillió forintnyi bírságot szabtak ki, miközben a cég árbevétele csak 2022-ben 1631 milliárd forint volt.

Ez arányaiban olyan, mintha egy átlag magyar embert egy szabálytalanságért 1 forintra büntetnének

– állítja az ellenzéki politikus. Mint írja, nem véletlenül kezdeményezte tavaly ősszel egy Európai Környezetvédelmi Hatóság sürgős felállítását, szerinte ugyanis az olyan óriásszennyezők, mint az akkumulátorgyárak, egyszerre több uniós tagállamra is veszélyt jelenthetnek. „Ezek a vállalatok már olyan nagyok, hogy a nemzeti hatóságok nem tudják vagy nem akarják akadályozni a működésüket. Ezért szükség van egy erős, uniós zöldhatóságra, amelyik ilyen esetekben közbeavatkozik, és rákényszeríti a nemzeti kormányokat az EU-s környezetvédelmi szabályok betartására” – fogalmazott Donáth Anna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik