Belföld

Novák Katalin a svéd NATO-csatlakozás zárószavazása előtt kaphat még öt percet

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Február 26-án hétfőn kezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, de a jövő héten csak egynapos parlamenti ülés lesz, amibe igyekeznek majd mindent belesűríteni, értesült a hvg.hu.

A lap birtokába jutott a törvényhozás munkarendjét meghatározó szerdai házbizottsági ülésre készített napirend-tervezet, amelynek első pontja a február 26-án a köztársasági elnök lemondó nyilatkozatának tárgyalása. Az Országgyűlés a napirend előtti felszólalások után a lemondó nyilatkozat elfogadásáról vita nélkül határoz. A határozathozatal előtt a köztársasági elnök ötperces időkeretben felszólalhat, de ez nem kötelező. Azt még nem tudni, élni kíván-e a búcsú ilyen gesztusával Novák Katalin az Országgyűlés nyilvánossága előtt.

A hvg.hu emlékeztet, van olyan törvényi lehetőség, hogy a parlament nem fogadja el a lemondást, és szándéka megfontolására kérje fel az államfőt, de az előzmények ismeretében erre nagyon csekély az esély. Erre utal az is, hogy a második napirendi pontként Novák átmenetei helyettesítéséről szóló döntés szerepel.

Az új államfő megválasztásig az Országgyűlés elnöke lép automatikusan a távozó elnök helyére, vagyis Kövér László, így az őt helyettesítéséről is dönteni kell, egyik alelnökét jelölik ki.

A február 26-i ülésen a harmadik napirendi pont a svéd NATO-csatlakozás zárószavazása lesz. Negyedik napirendi pontként a képviselők szavaznak az MSZP-s Gurmai Zita mentelmi jogának felfüggesztése ügyében, majd elhangzanak az interpellációk. Ezután 4 órás időkeretben az élet végi döntésekről szóló, az ellenzéki pártok által javasolt napirendi pont következik.

Kapcsolódó
Menczer Tamás: A finn politikusok sírva könyörögtek, hogy támogassuk a NATO-csatlakozásukat
Az államtitkár megállapítása szerint „sajnos gerinc nem jár a NATO-csatlakozáshoz”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik