Belföld

Közzétették az ÁSZ-jelentést az ellenzéki kampánypénzekről, több tízmilliós büntetéseket kell fizetniük a pártoknak

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Közzétette jelentését az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártfinanszírozással kapcsolatban. A 267 oldalas dokumentum összegzése szerint a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd, „a választási kampányban a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét figyelmen kívül hagyta, a törvényi előírásokat megkerülte a közös kampányuk finanszírozása, a kampányköltések mértékének korlátozása és a kampányelszámolás tekintetében.”

A jelentés szerint a pártoknak egyenként 43 millió forint összegben kötelesek büntetést fizetni.

Hozzáteszik: Ezen összeg nem tartalmazza az egyes pártok esetében egyedileg megállapított további tiltott párttámogatás jogkövetkezményeit.

Az összefoglalóban emlékeztetnek arra, hogy a hat párt közös listát állított a választáson egy pártokon kívüli egyesület, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökének, Márki-Zay Péternek a részvételével, aki a hatpárti összefogás miniszterelnökjelöltje volt.

Az ÁSZ-jelentés szerint a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampányköltései a közös kampányhoz nyújtott nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásnak
minősülnek, amelyet az ellenőrzött szervezetek a kampányelszámolásaikban nem vettek figyelembe, ezáltal nem biztosították a közös kampány költéseinek teljes átláthatóságát.

A közös kampány során az ellenőrzött szervezetek jogi személytől, a Mindenki Magyarországa Mozgalomtól tiltott támogatásban, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásban részesültek, amelynek összege elérte a 261 millió forintot

– írja a jelentés.

Ez az összeg egyébként már decemberben nyilvánosságra került, miután az Állami Számvevőszék kiküldte az ellenzéki pártoknak az előzetes jelentését.

A most nyilvánosságra hozott teljes jelentés szerint a hat párt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom együttesen több mint 193,3 millió forinttal többet költött a választási kampányra az engedélyezett összegnél. A jelentés megállapította még, hogy:

  • politikai hirdetés vásárlása során a Demokratikus Koalíció 213 ezer Ft,
  • a Magyar Szocialista Párt 4 millió forint tiltott támogatást fogadott el.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom által a kampányidőszakban kampányeszközök finanszírozására fordított 1,67 milliárd forint elköltését a NAV külön vizsgája. Az Állami Számvevőszék egy ábrán is feltüntette az ellenzéki kiadásokat.

Frissítünk!

A Momentum arról ír, hogy újabb, „520 millió forintos bírságot szabott ki az állampárt ökle, az Állami Számvevőszék az ellenzéki pártokra, köztük a Momentumra. Ez már a második súlyos bírság idén, elegánsan az önkormányzati és európai parlamenti választások elé időzítve. Indokaik ismét nevetségesek, koncepciós eljárás részeként próbálják ellehetleníteni ellenfeleiket.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik