Belföld

Hadházy összehasonlította a magyar és az osztrák autópálya-díjakat, és nagy különbséget talált

MTI
MTI

Magyarországon drága az autópálya-matrica, de annyira, hogy már a nyugati szomszédunkat is megelőztük. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Facebookján hasonlította össze a a két ország D1-es, személygépkocsikra vonatkozó árlistáit, és meglehetősen jelentős különbséget talált.

Az internetes rendszer szerint Ausztriában jelenleg 96,4 eurót kell fizetni az éves bérletért, nálunk viszont 57 260 forint az éves díj, ami a napi árfolyamon számítva 148 euróra jön ki, tehát a magyar nagyjából 50 százalékkal drágább.

De a többi kategóriában is verjük a szomszédokat. Az egynapos matrica Bécsben 8,6 euró, a Nemzeti Díjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) viszont 5150 forintra lőtte be a magyar egynapos (24 órás) engedély árát. Ez átváltva több mint 13,3 euró.

Az egynapos matrica azonban egyelőre még így is csak tervezet, mert az unió által kikényszerített bevezetés a beígért március 1-hez képest is csúszhat a legutóbbi hírek szerint. A módosított szabályozásban ugyanis az szerepel, hogy a megállapított árat a NÚSZ-nak a honlapján kell közzétennie, a közzététel és a hatálybalépés között viszont legalább 30 napnak el kell telnie. Február közepén azonban a közzététel még nem történt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik