Belföld

Orbán Viktor kivételt tett, és megszüntette egy ukrán termék behozatali tilalmát

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározat jelent meg hétfő este a Magyar Közlönyben, ami ismét lehetővé teszi, hogy Magyarország ukrán mézet importáljon. A kormányfő által aláírt határozat szerint

hatályát veszti az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 130/2023. (IV. 18.) Korm. rendelet 1. mellékletében foglalt táblázat 8. sora.

Ez volt az a rendelet, amellyel a kormány tavaly 24 ukrán termékre hirdet behozatali tilalmat. A korábbi döntésben jelzett melléklet 8. sorában pedig az állt, „természetes méz”. Magyarán a méz behozatalának tilalmát szüntette meg a miniszterelnök a friss döntéssel.

Mint azt a 24.hu korábban megírta, az ukrán méz importtilalma semmilyen előnyt nem jelentett a méhészek számára, a magyar kereskedőknek viszont károkat okozott európai uniós versenytáraikkal szemben. Erről részletesen alábbi cikkünkben írtunk:

Kapcsolódó
A magyar kereskedelemben okoz károkat az ukrán méztilalom, de az agrártárca csak figyeli az eseményeket
A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete szerint az ukrán méz importtilalma semmilyen előnyt nem jelent a méhészek számára, a kereskedőknek viszont káros.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik