Belföld

Dobrev a kegyelmi botrányról: A miniszterelnöknek egyetlen szava nem volt az áldozatokhoz, a gyerekekhez

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Három ellenzéki politikus volt a Partizán hétfő esti vendége, Dobrev Klára, Ungár Péter és Donáth Anna. A téma az volt, hogy mit csinál az ellenzék az államfői lemondás és a pénteki, jelentős tömegeket megmozgató budapesti tüntetés után.

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője azt mondta: brutális, erkölcsi sokk érte az országot a pedofilbotrány során. Orbán Viktor évértékelőjéről azt mondta: a „miniszterelnöknek egyetlen szava nem volt az áldozatokhoz, a gyerekekhez.” Dobrev hangoztatta: Orbán Viktornak nem sikerült lezárni a pedofilbotrányt, sőt, „minden egyes lépés arra mutat, hogy Orbán és „köre lépes egyedül egy pedofilsegítőt kimosdatni.”

Hangsúlyozta: Orbán Viktor nem tudja megoldani a gyermekvédelem problémáját. Arra a kérdésre, hogy a DK támogatja-e majd a gyermekvédelmi törvény módosítását Dobrev azt mondta: ha olyan lesz a jogszabály, „ami elveink ellen való, mert összemossa a pedofíliát az lmbtq-közösségével”, akkor nem támogatják. Később megjegyezte: a Fidesz befolyását nem fogja megváltoztatni az EP-választás eredménye, bármi is lesz az.

Dobrev még arról is beszélt, hogy a most felszínre tört állampolgári „elégedetlenségből politikai cselekvést” kell a DK-nak csinálnia, és mindenkit arra buzdított, hogy nem távolságot kell tartania a politikától, hanem nyitni kell rá.

Ungár Péter az LMP társelnöke azt mondta: Orbán Viktor az alapvető kérdésre nem adott választ az évértékelőjében, arra, hogy

K. Endre mi a fészkes fenéért kapott kegyelmet.

A korábbi, DK-val kapcsolatos megengedő hozzáállásához képest Ungár azt mondta most: Orbán, akárcsak Gyurcsány a múlt embere.

A gyermekvédelmi törvény módosításáról azt mondta: ha az tartalmaz majd béremelést a szektor dolgozóinak, akkor támogathatónak tartják.

Arra, hogy Vitézy Dávid lesz-e, és ha igen, akkor mikor lesz az LMP főpolgármester-jelöltje, Ungár kitérő választ adott.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője azt mondta a kegyelmi botránnyal kapcsolatban: „nem hagyjuk, hogy ez a téma lezáródjon”, mert a „miértekre nem kaptunk feleletet. Ráadásul „nem kért senki őszintén bocsánatot.”

A politikus hangsúlyozta „tettek azért az ellenzéki pártok, hogy a bizalom felénk megrendüljön.” Az ellenzék ugyanis nem vállalta a felelősséget a 2022-es vereségért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik