Belföld

Alternatív ügyeleti ellátás indult Budaörsön, ahol február 1-jén megszűnt az ügyelet

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A mentőszolgálat által szervezett ügyeleti rendszerrel párhuzamosan fog működni Budaörsön egy 0-24-ben elérhető ellátás a február elsején bezárt ügyeleti központban. Telemedicina és esetkocsi is elérhető éjjel-nappal a betegek számára.

A Pest vármegyei háziorvosi ügyeleti rendszer február 1-jén életbe lépő átalakítását sok város és település ellenezte, de talán a leghangosabban Budaörs önkormányzata és lakosai jelezték, nem szeretnék, ha több, mint húsz évnyi működés után a felnőtt ügyelet Budakeszire, a gyermek pedig Érdre települjön át. Az ellenállás oka az volt, hogy Budaörsön február 1-ig egy jól felszerelt ügyeleti telephely működött, amelyet a város Törökbálinttal közösen tartott fenn.

Úgy tudjuk, olyan extra felszereléseik voltak, mint egy OMSZ eset- és rohamkocsi, ahogy a BMW ügyeleti autó is kifogástalan állapotban volt. „A lakosok visszajelzései alapján kiválóan működött az ügyelet Budaörsön” – írta megkeresésünkre Wittinghoff Tamás polgármester, aki azt is megerősítette, hogy a 30 ezer fős városban nem szűnik meg az ügyeleti ellátás, csak átalakul.

Az épületet, az eszközöket és az autót, valamint az ellátást végző egészségügyi munkatársakat is meg kívánjuk őrizni, és arra a célra kívánjuk használni, amelyre eleve rendeltetett: a budaörsi lakosok sürgősségi egészségügyi ellátására

– írta lapunknak a polgármester.

A budaörsi polgármesteri hivatal kabinetvezetője ennél bővebben beszélt az új ellátási formáról, ami február 15-étől már meg is kezdte működését a budaörsi egészségügyi központ földszintjén, ott, ahol február 1. előtt az ügyelet is működött.

A rendszert a város által a helyi egészségügyi szakrendeléssel megbízott magánszolgáltató biztosítja majd egy többletmegállapodás keretében, és az ügyeleti rendszer különböző aspektusait valósítja meg.

De nem hívjuk ügyeletnek

– hangsúlyozta Vágó Csaba.

Megmarad az esetkocsi is, de az ellátás többet nyújt, mint a hagyományos ügyelet. Lesz például 0-24-ben hívható telemedicina szám, amin a panaszos orvosoktól kaphat tanácsot, mit tegyen: elég, ha elmegy a patikába és megveszi az ajánlott gyógyszert, vagy esetleg mentőt érdemes hívni. Kérdéseket nem csak telefonon, hanem online is lehet feltenni, illetve tanácsot kérni.

Új betegút-rendszert is kialakítottak Budaörsön, aminek lényege, hogy a budaörsi lakcímkártyával rendelkezőket sürgős esetben soron kívül, ingyenesen fogadnak a szakorvosok az Egészségügyi Központban. „Ez komoly előrelépés a korábbi rendszerhez képest, mivel az alapellátási szintet jelentő orvosi ügyelet helyett azonnali járóbeteg szakellátásban részesülhet a beteg” – írják Budaörs Facebook-oldalán.

Budaörs erősen lobbizott, hogy valamilyen formában – akár az önkormányzat által saját pénzből finanszírozva vagy magánellátás keretei között – február 1. után is legyen ügyelethez hasonló ellátás. A két héttel ezelőtti kormányinfón újságírói kérdésre, miszerint az önkormányzat saját költségen vihetné-e tovább az ügyeletet, Gulyás Gergely azt mondta, az állam nem tud beleszólni abba, ha valaki magánegészségügyi rendelőt hoz létre, erre az önkormányzatnak joga van.

Wittinghoff Tamás a kormányinfó után levelet írt a miniszternek, akit arra kért, tisztázza ezt a kijelentését. A polgármester lapunk megkeresésére azt írta, a minisztertől nem érkezett válasz, levelet írt viszont Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, aki hosszasan idézett jogszabályokat, majd azt írta, a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti ellátás állami mentőszolgálat útján történő biztosításának a technikai és személyi feltételei Pest vármegye területén fennállnak.

Tette ezt a megállapítást akkor, amikor az ügyelet ellátására kényszerített háziorvosok jó része még alá sem írta, hogy vállalja az ebben való részvételt. Az államtitkár azt is közölte a levelében, hogy az érintett ellátási területen az önkormányzatok által finanszírozott alapellátási ügyelet jogcímen működési engedély nem adható ki – tette hozzá Wittinghoff Tamás, aki beszélt arról is, hogy

a levél arra is felhívja a figyelmünket, hogy amennyiben a budaörsi háziorvosok egyéb jogcímen vennének részt 24 órás egészségügyi szolgáltatásban, ez őket nem mentesíti az OMSZ által szervezett alapellátási ügyeleti tevékenységben való részvételi kötelezettség alól. Magyarán, hiába akarnánk tehermentesíteni a háziorvosainkat, ők ezt nem fogadnák el.

Wittinghoff Tamás elárulta azt is, Takács Péter arról is írt, hogy a beteg állapotának megfelelő helyszíni ügyeleti ellátás az ország valamennyi településén, minden rászoruló számára biztosított marad. Ez egész egyszerűen nem igaz – mondta Budaörs polgármestere, aki hozzátette, Budaörsön is megszűnt a helyszíni ügyeleti ellátás, sürgős esetekben a felnőtt betegeket Budakeszire, a gyerekeket pedig Érdre kell vinni.

Takács Péter levelének utolsó előtti mondatát a városvezető „elképesztően cinikusnak” tartja:

Arról próbál meggyőzni, hogy a 24 órás önkormányzat által finanszírozott ügyelet megszüntetése és a betegeknek más településekre való irányítása a korábbinál magasabb színvonalú ellátást eredményez.

Nemcsak Budaörsön volt nagy felzúdulás a február 1-jén az Országos Mentőszolgálat által szervezett ügyeleti ellátási rendszer kapcsán: Pomázon és Tahitótfalun is tiltakoztak az ottani ügyeleti telephelyek megszüntetése miatt.

Az Országos Mentőszolgálat koordinálásával egy hosszabb tesztidőszak után tavaly január 1-jén Hajdú-Bihar vármegyében indult az új egységes alapellátási ügyeleti rendszer, amelynek lényege, hogy kevesebb ügyeleti telephelyekkel az önkormányzatok helyett a mentőszolgálat vezénylésével történik a betegellátás. A telephelyekre személyesen hétköznaponként este tíztől reggel nyolcig lehet bemenni, hétvégenként pedig délután kettőtől másnap reggel nyolcig fogadják a betegeket. A többi esetben az 1830-as számot kell hívni. A diszpécser dönti el, elegendő-e telefonos tanáccsal ellátni a beteget, vagy ügyeleti kocsit kell küldeni, esetleg életveszély esetén mentőt kell hívni.

Az egységes alapellátási ügyeleti rendszer országos kiterjesztése február 1-jétől Fejér és Pest vármegyékben folytatódott, és már csak Budapest van hátra.

Kapcsolódó
„Ez nettó visszalépés” – nem kér az új ügyeleti rendszerből Tahitótfalu és környéke
A Pest vármegyei ügyeleti rendszer átalakítása nem a szerződést alá nem író háziorvosok miatt sikerült botrányosra, hanem az ellenálló helyi lakosok miatt. A civilek ugyanis meg voltak elégedve a régi, jól működő rendszerrel. Most Tahitótfalu és környéke fogott össze, hogy ne kerüljön át Szentendrére az eddig hét települést ellátó tahitótfalui ügyeleti telephely.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik