„A püspök úr sokkal messzebbre lát” – fideszes képviselőket kérdeztünk Balog Zoltánról

Fideszes képviselők, köztük a református egyházhoz vagy valláshoz szorosabban kötődő honatyák álláspontját próbáltuk kideríteni Balog Zoltán szerepéről a kegyelmi botrányban. Akik egyáltalán reagáltak lapunknak, azok is szűkszavúan vagy egyáltalán nem kommentálták a történteket.

Igyekeztünk megszólítani a Fidesz politikusait – köztük egy civil életében református lelkész hivatású képviselőt is –, hogy fejtsék ki véleményüket arról, hogy a bicskei pedofil-bűncselekménnyel összefüggésben elítélt K. Endre kegyelmi ügyében a református egyház zsinati elnöke, Balog Zoltán püspök, volt emberi erőforrás miniszter is aktív szerepet játszott, sőt, támogatta is az elítélt kegyelmét.

A gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesét első és másodfokon 3 év 4 hónap börtönre ítélték, a Kúria pedig helybenhagyta az első és a másodfokon is kiszabott büntetést, tehát a pedofil igazgató helyettese jogerősen is kényszerítést követett el. A bicskei gyerekotthon két volt nevelője és egy volt áldozat korábban azt mondták K. Endréről, hogy egyáltalán nem érdekelte, mi történik a rá bízott gyerekekkel, kizárólag az foglalkoztatta, nehogy a molesztálási ügy kijusson az intézmény falai közül. A Kúria állásfoglalása szerint K. Endre tette „nem csupán a büntetőjog által, hanem erkölcsileg is mélyen elítélendő cselekmény”.

Balog Zoltán ennek ellenére államfői kegyelemre méltónak ítélte az elítélt férfit, lobbizott is a kedvező döntésért, az ügyben játszott szerepe azonban erősen megosztja a református közösséget is. A tiszántúli egyházkerületet vezető Fekete Károly – miután Balog bejelentette, hogy nem kíván lemondani zsinati elnöki tisztéről – lemondásra kérte fel, illetve több lelkész is azzal fejezte ki tiltakozását, hogy jótékony célra ajánlja fel fizetésének egy részét, amíg ő marad az egyház vezetője. Balog a keddi informális esperesi-gondnoki értekezlettel érvel maradása mellett, ahol a résztvevők 86 százaléka támogatásáról biztosította, bár a testületnek alapból nincs jogköre lemondatni őt.

„Itt gyakorlatilag egyetlen egy emberen múlott, hogy püspök marad vagy nem: magán Balog Zoltánon” – mondta L. Simon László, a Nemzeti Múzeum nemrég elbocsátott elnöke, volt képviselő a püspök bejelentését követő este, február 14-én a Hír TV-n. L. Simon szerint tisztázni kell Balog felelősségét, aki láthatólag elismerte azt azzal, hogy bevallotta, hibázott. Arról beszélt: Novák Katalin felelős döntést hozott a lemondásával, ha pedig Balog tanácsadóként valóban helyeselte K. kegyelmét, akkor a felelőssége is egyértelmű.

Mohos Márton / 24.hu – L. Simon László

Szerintem egy ilyen helyzetben morálisan az a jó megoldás, hogy követi a köztársasági elnöknek a példáját, és ő maga is lemond.

L. Simon lapunk kérdésére már nem kívánta részletesebben kifejteni álláspontját. „Mindent elmondtam, amit akartam, másokat kérdezzen! Nem akarom magamat kommentálni” – mondta a 24.hu-nak, mielőtt megszakadt volna a vonal.

Pócs János parlamenti képviselő a Facebook oldalán többször is posztolt a kegyelmi botrány egy másik fontos mellékszáláról. Az utóbbi napokban sommás bejegyzésekben kritizálta Magyar Pétert, a botrány miatt a közéletből szintén kivonuló Varga Judit exférjét, aki a volt igazságügyi miniszter távozása óta elkezdte keményen támadni a NER kulcsfiguráit, például Rogán Antal propagandaminisztert és Tiborcz Istvánt, a miniszterelnök milliárdos vejét.

A püspök úr sokkal magasabb szinten ül, és sokkal messzebbre is lát, mint egy képviselő

– mondta Pócs lapunknak arra vonatkozó kérdésünkre, hogy miben látja Balog felelősségét, majd – L. Simonnal szemben – azzal folytatta, hogy a püspök közzétette az álláspontját, és ő tiszteletben tartja azt. Ezután közölte, hogy amit akart, „azt felvállalta, elmondta” ezzel kapcsolatban, és letette a telefont.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu – Pócs János

Czunyiné Bertalan Judit volt köznevelésért felelős államtitkár, parlamenti képviselő, családjogi szakjogász – aki maga is elkötelezett tagja a református közösségnek – ennyit sem osztott meg velünk véleményéből, a központi kormányzati kommunikációra utalva annyit mondott:

Ne haragudjon, szerintem világos álláspontokat közöltünk.

Arra a felvetésre, hogy nem fejtette ki az üggyel kapcsolatos álláspontját még sehol – azon kívül, hogy napokkal ezelőtt megosztotta Kocsis Máténak a baloldal felelősségére mutató posztját –, elismételte, hogy lapunknak akkor sem fog válaszolni.

A kormánypártok ismerten református országgyűlési képviselői közül kerestük

azonban egyikük sem reagált.

Büszke reformátusként ismert Kövér László, az országgyűlés elnöke is, aki nemrég levegőnek nézte és elsétált az RTL riportere mellett, amikor az a kegyelmi ügyről kérdezte a politikust. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtótitkára pedig ennyit közölt újságírói kérdésre:  „Orbán Viktor a református egyház tagjaként bízik az egyházi vezetőkben és az egyház erejében.”

A kormányközeli médiában többen kritikusan szólaltak meg a püspökkel kapcsolatban az utóbbi napokban, miután az a maradás mellett döntött. A Pesti Srácok propagandaoldal főszerkesztője a Fideszen belüli, renitens tábori lelkészekre tett utalást, majd Bayer Zsolt fideszes publicista vele egyetértve arról elmélkedett, hogy jóllehet, hogy Balog az esperesi-gondnoki értekezleten történt szavazásra hivatkozik, a nagy kérdés viszont az, „vajon hogyan szavazott a Jóisten…”.

Mindeközben a református egyház Balog Zoltán kegyelmi botrányban betöltött szerepe miatt nemsokára rendkívüli zsinatot hívhat össze, ami az esperesi-gondnoki tanácskozással szemben valóban döntéshozó szervnek számít.