Belföld

Balog-ügy: alakulóban egy pénzügyi botrány is a püspök körül

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A zsinat oktatási Irodája által felkért könyvvizsgáló tett súlyos megállapításokat a halasi egyházközség gazdálkodásáról.

Jogosulatlanul használt fel 62 millió forint állami normatívát a Balog Zoltán egyházkerületéhez tartozó Kiskunhalasi Református Egyházközség – írja a Népszava.

A 2012-2020 között kifizetett lelkészi javadalomból nem lett levonva, nem lett megfizetve 5.277.558,- Ft személyi jövedelemadó. 2012-2020 között jogosulatlan normatíva-felhasználás 62.228.310,- Ft volt

– idézi a birtokába került 2021-es könyvvizsgálati jelentést a lap. A Kiskunhalasi Református Egyházközség

nem biztosította a beszámolók megbízhatóságát, szabályszerű könyvvezetéssel történő alátámasztását, valamint a kapott támogatásokkal való elszámoltathatóság feltételeit.

A könyvvizsgálat azért készült, mert az Állami Számvevőszék (ÁSZ) korábban nem érezte magát illetékesnek, hogy kivizsgálja a bejelentést, amely szerint az egyházközség a kiskunhalasi gimnázium működésére kapott támogatásokat részben saját működésére használta fel,

így az iskola működéséhez szükséges beruházások hiúsultak meg.

Végül a Zsinati Oktatási Iroda korábbi vezetője rendelte meg a könyvvizsgálói jelentést az egyházközség 2012 és 2020 közötti gazdálkodásáról, majd azt átküldte a zsinat elnökének (Balog Zoltánnak) és jogtanácsosának, mert a jelentésben leírtak alapján úgy érzékelte, nekik van tennivalójuk. (A vizsgálat szerint lelkészi fizetésre, rezsire ment a pénzből, az elmúlt években az egyházközösség saját „perselypénzből” és egyházfenntartó járulékból származó saját bevétele nem érte el a 6 millió forintot.) Azt, hogy a könyvvizsgálói jelentés után tettek-e bármit, nem tudni. Az irodát átszervezték. A lapnak a református egyházközség akkori elnök-lelkésze nem reagált.

Tavaly Novák Katalin államfő kimagasló tevékenységéért Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozott Bödecs Pálnak. Az elismerést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől vette át augusztus 20-án.

Frissítünk!

Bödecs Pál és az egyházközség reagálása

A cikk megjelenése után, Bödecs Pál  szerkesztőségünknek jelezte, a vizsgált időszakban nem ő volt az egyházközség vezetője. Elnök-lelkésszé 2020. novemberében választottak, a tisztséget 2022. júniusáig, nyugdíjba vonulásáig töltötte be. Erről az időszakról (amelyben a feltárt hiányosságok kijavítása is történt) csatolta a jelenlegi elnökség nyilatkozatát, amely szerint a könyvvizsgálat követően a következő ellenőrzések zajlottak 2021-2023 időszakban:
• a Magyar Államkincstár központi költségvetési támogatás hatósági ellenőrzése 3 (három) esetben, ami teljeskörűen kiterjedt a nevelési, oktatási feladatokra és a szociális feladatokra kapott állami támogatás felhasználásra,
• TB ellenőrzés,
• Nyugdíj ellátási hatósági adategyeztetés,
• NAV adóellenőrzés,
• az egyházközség a Magyar Református Egyház gazdálkodásáról szóló 2013. évi IV. törvény 17. § (1) bekezdése alapján gazdálkodási biztost bízott meg a gazdálkodás felülvizsgálatával,
• az egyházközség Zárószámadásait az egyházmegyei számvevő minden évben felülvizsgálta.

Bebizonyosodott, hogy semmilyen jogszabályba ütköző, az egyházközséget bármilyen módon elmarasztaló számviteli szabálytalanság nem történt, írta a Kiskunhasi Református Egyházközség Elnöksége.

A Népszava kereste a kiskunhalasi református gimnázium volt vezetőjét is. Az ő megbízatása két éve lejárt, és 85 százalékos belső támogatottsága ellenére nem engedték, hogy pályázzon. Varga Judit nem akart nyilatkozni, de a  Magyar Református Nevelés című kiadványban az iskola eredményeiről szóló cikkében így emlékezett vissza: az akkori elnök-lelkész és közte súlyos konfliktus alakult ki, „amely a gimnázium, illetőleg az oktatás gazdasági hátterének különböző megítélésén alapult”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik