Belföld

Rendkívüli zsinat jöhet pénteken Balog Zoltán botránya miatt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Azok az esperesek és gondnokok, akik kedden bizalmat szavaztak Balog Zoltánnak, nem a református egyház törvényhozói, egy csütörtöki online értekezleten a református vezetők arról tárgyaltak, hogy rendkívüli zsinatot hívhatnak össze a kegyelmi botrány miatt, írja a Hvg.hu. 

A lap azt írja, a kegyelmi botrány szempontjából a zsinat a legfontosabb testület. Ez az a testület, amely megállapítja az egyház tanait, rendelkezik az ünnepekről, az istentiszteletek rendjéről, ahogy arról is, hogy a reformátusok a Biblia mely fordítását ismerik el hivatalosnak, de ők döntenek a lelkészképzés részleteiről is. Ők felelnek a református egyház által gondozott intézmények fenntartásáért is.

A lap azt írja, hogy a csütörtöki szimpátiaszavazáson, amelynek egyébként semmilyen jelentősége nem volt, két püspök sem akarta Balog maradását. Azt nem tudni, ezt milyen módon fejezték ki. Az egyik püspök, Pásztor Dániel később cáfolta, hogy Balog ellen szavazott volna, de a lap szerint legalábbis vele szemben foglalt állást. Balog mellett egyértelműen csak Steinbach József püspök állt ki.

A zsinat egyébként kérheti Balogot lemondásra, de erővel a posztjáról el nem mozdíthatja őt. Ha pedig Balog le is mondana a zsinat elnökségéről, ez nem jelenti automatikusan azt, hogy távozik a püspöki székből is. Ahhoz, hogy püspöki posztjáról lemondjon, az kellene, hogy az őt megválasztó presbitériumok szólítsák őt fel erre. Csakhogy a Hvg.hu szerint nincs precedens arra, hogy bárkit felkért volna akár a zsinat, akár a püspököket választó egyházkerületi presbitériumok, hogy távozzon tisztségéből.

Frissítünk!

Az mfor.hu péntek reggeli cikkében azt írja, hogy információik szerint pénteken délután kettőkor tart rendkívüli ülést a Magyarországi Református Egyház legfőbb testülete, a zsinat. Nagy Gergely református teológus ezzel szemben az ATV Start című műsorában azt mondta, úgy tudja, péntek délben összeülhet a rendkívüli zsinat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik