Belföld

Varga Judit munkájára a jövőben is számítanak a Közép-európai Akadémiánál

Olivier Matthys / EPA / MTI
Olivier Matthys / EPA / MTI

Országgyűlési képviselőként, az európai ügyek parlamenti bizottságának elnökeként havi bruttó 2,6 millió forintot keresett Varga Judit azután, hogy tavaly júniusban távozott az Igazságügyi Minisztérium éléről. A közélettől való visszavonulását követően ezektől a bevételektől elesik, de egy helyről származik rendszeres jövedelme, írja a Telex.

A lap cikke szerint Varga  havonta több mint 1 millió forintot kap a Közép-európai Akadémiától „tudományos-kutatási és oktatói tevékenység” címén. A pontos összeget nem tudni, a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszerben ugyanis csak jövedelmi sávokat kell bejelölniük a képviselőknek. Varga a havi bruttó 1 és 5 millió forint közötti sávot ikszelte be a Közép-európai Akadémiánál.

A lap megkeresésére a CEA közölte, Varga Judit mentori feladatokat végez és előadásokat tart az akadémiánál, melynek célja, hogy az európai uniós jog területén szerzett elméleti és gyakorlati tapasztalatai közvetítésével elősegítse az akadémia tudományos-kutatói tevékenységét, továbbá a Junior Programban részt vevők szakmai mentorálását.

Közölték:

a CEA a jövőben is számít Varga Judit munkájára. Arra vonatkozóan azonban nem tudunk érdemben nyilatkozni, hogy neki milyen jövőbeni tervei vannak az akadémiában eddig végzett tevékenységével összefüggésben.

A Telex kereste Vargát a jövőbeni terveiről, de nem reagált.

A Közép-európai Akadémiát (Central European Academy, CEA) 2022-ben alapították a Miskolci Egyetem önálló költségvetéssel rendelkező szervezeti egységeként. Az egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi elnöke abban az időben Varga Judit volt. Több más kormánytaggal együtt tavaly februárban távozott a kuratórium éléről, miután az Európai Bizottság kizárta az uniós támogatásokból (Erasmus-program, Horizont Europa) a vagyonkezelő alapítványi formában működő felsőoktatási intézményeket. A brüsszeli testület többek között azt kifogásolta, hogy kormánytagok, politikusok ülnek az egyetemi alapítványok kuratóriumában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik