Belföld

Csak egynapos osztálykirándulásokat lehet szervezni az egyik pesti tankerületben, a PDSZ szerint a tanárok túlórapénzén akarnak spórolni

MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Kizárólag egynapos osztálykirándulásokat, tanulmányi kirándulásokat lehet szervezni ebben a tanévben a Külső-Pesti Tankerületi Központ iskoláiban – értesült a Népszava. A tankerületi központ további megkötéseket is felsorolt, a kirándulásokba például a hétvégék nem vonhatók be. A lap információi szerint a központi tiltások miatt több szülő felháborodott, mert úgy érzik, a tankerület a gyerekeken akar spórolni. Bár a kirándulások költségeinek egy részét sok esetben a szülők állják, egyes járulékos költségeket az iskolának, és így a tankerületnek kell fizetnie, továbbá az ilyen iskolai programokért a kísérőtanároknak is túlórapénz jár.

A Külső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója nem tagadta, hogy korlátozásokat rendelt el, de a döntést nem indokolta meg. Rábel Krisztina válaszában azt írta, a tankerületi központ minden évben meghatározza a kirándulások kritériumait, amelyeket „elsődlegesen a gyermekek érdekeit szem előtt tartva” határoznak meg.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője szerint a válasz egyértelmű. Nagy Erzsébet a Népszavának azt mondta, a tankerület a kísérőtanárok túlórapénzét akarja megspórolni, amit az is bizonyít, hogy a hétvégi kirándulásokat megtiltották – hétvégén ugyanis magasabb túlórapénzt kellene fizetni a pedagógusoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik