Belföld

Index: Csák János kirúgta Bús Balázst, az NKA alelnökét

MTI
MTI

Az Index információi szerint Csák János kulturális és innovációs miniszter menesztette Bús Balázst, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnökét. A lap azt írta, hogy kedden este tárgyalások folytak a konszolidált elválásról.

Az NKA jelenleg a legszélesebb pályázati rendszert működtető kultúra-finanszírozási szervezet Magyarországon, sok milliárd forintnyi támogatást osztanak szét.

Az Index szerint a konfliktus azon robbant ki, hogy az NKA alelnöke kritikát fogalmazott meg a készülő kulturális törvénnyel kapcsolatban, mert nem értett egyet a kultúrstratégiai intézmények koncepciójával. Ez azt jelenti, hogy minden művészeti területen lesz egy kiemelt intézmény. Bús állítólag azt is kifogásolta, hogy a minisztérium szorosabbra akarja fűzni a kapcsolatot az NKA-val. Utoljára L. Simon László idején fordult elő az, hogy az NKA alelnöke egyben a kulturális államtitkár volt, most – az Index forrásai szerint – hasonló konstrukció jöhet létre.

Bús Balázst megpróbáltuk elérni, hogy megkérdezzük a távozása hátteréről, de nem vette fel a telefont. A Facebook-oldalán viszont rövid bejegyzést tett közzé, amelyben azt írta, hogy ő kezdeményezte a felmentésemet Csák Jánosnál, mert  Óbudán újra elindul az önkormányzati választáson polgármesterjelöltként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik