Belföld

Belső vizsgálatot indít a főváros, mert a fideszes városvezetés idején kitüntették a bicskei pedofilt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Hogy kaphatott egy pedofil bűnöző kitüntetést a fideszes városvezetéstől? – tette fel a kérdést Karácsony Gergely a Facebook-on. A főpolgármester bejelentette, hogy azonnali belső vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy miért, és milyen információk birtokában döntött a 2013-ig fővárosi fenntartásban működtetett bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményekért később elítélt vezetőjének fővárosi kitüntetéséről.

– A 2015-ben adományozott Bárczy István díjat főpolgármesterré választásom után, 2019-ben a Fővárosi Közgyűlés javaslatomra visszavonta – jegyezte meg Karácsony, aki szerint az elmúlt napok sajtóhírei alapján megerősödött a gyanú, hogy a fideszes fővárosi vezetés annak ismeretében terjesztette fel kitüntetésre a 2018-ban elítélt pedofil bűnözőt, hogy már évekkel korábban információik lehettek a gyermekotthonban történt molesztálásokról és bántalmazásokról.

„Ki kell derülnie, megtettek-e mindent az előző városvezetés idején a gyermekek védelmében? Ha mulasztás történt, ha emiatt a gyermekotthon lakóinak további abúzusokat kellett elszenvedniük, akkor

a felelősök megnevezése és számonkérése nem maradhat el

– közölte a főpolgármester.

V. János, a bicskei gyermekotthon igazgatója ráadásul azután kapott kitüntetést a fővárostól, hogy korábban már nyomoztak ellene szexuális zaklatás gyanújával – erről a Telex írt, hangsúlyozva, hogy a lap birtokába került dokumentumok szerint erről feljegyzés is készült a fővárosi önkormányzatnál, „mégsem kapcsolt be akkor a vészcsengőt senkinél”.

A felterjesztő Bagdy Gábor akkori KDNP-s főpolgármester-helyettes volt. A felterjesztő okirat szerint V. János igazgató többek között azzal érdemelte ki a díjat, hogy „úttörő szerepet vállalt az állami gondoskodásban élők egyéni, személyre szabott megsegítésében”. Külön érdekes az ügyben, hogy azt nem Tarlós István főpolgármester vagy a felterjesztő Bagdy Gábor, hanem Szentkirályi Alexandra akkori főpolgármester-helyettes (ma kormányszóvivő) adta át neki.

V. János amúgy 2016. augusztus 20. alkalmából állami kitüntetést is kapott: a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést „a hátrányos helyzetű gyermekek nevelése és önálló életre való felkészítése iránti példaadó elhivatottsággal végzett munkája elismeréseként”. Ebben az időben Balog Zoltán volt az emberi erőforrások minisztere. Abban az évben szeptemberben a pedofil igazgató egyik áldozata öngyilkos lett, ezek után egy másik áldozat feljelentést tett, újabb nyomozás indult, az igazgatót felfüggesztették,

V. János fővárosi kitüntetését 2019-ben vonták vissza. A Győri Ítélőtábla az év szeptemberében jogerősen nyolc év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte a gondozására bízott gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények miatt. A volt igazgatót, illetve egyik helyettesét, K. Endrét (akinek kegyelmi ügyébe Novák Katalin belebukott) kényszerítés miatt is elítélték, mert már felfüggesztett igazgatóként próbálta helyettese segítségével rábírni az egyik ellene valló gyereket, hogy vonja vissza a vallomását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik