Belföld

A Vatikánnak semmi köze nincs a kegyelmi botrányhoz – hangsúlyozza a kormánykommunikáció

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Kovács Zoltán az X-en tette közzé bejegyzését, amelyben a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár leszögezi, hogy

a Vatikánnak nincs köze a lassan másfél hete tartó kegyelmi botrányhoz.

„A magyar kormány szeretné hangsúlyozni, hogy a Vatikán nem érintett a Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezető kegyelmi botrányban” – írja.

Kovács hangsúlyozza:

A kegyelemről a Szentszékkel vagy a Szentszékkel folytatott konzultáció nélkül döntöttek.

Kovács szerint a köztársasági elnökök a kegyelmi kérdésekben önállóan döntenek, anélkül, hogy külső intézményekkel vagy személyekkel, így akár a pápával kommunikálnának. Novák Katalin a 24.hu-nak tavaly azt mondta: a Vatikán tájékozódott a Budaházy Györgyéknek adott kegyelmi ügyben

Novák Katalin szombat délután jelentette be távozását, miután megfogalmazása szerint hozott egy olyan kegyelmi döntést, amely sokakban békétlenséget és értetlenséget váltott ki. Jelezte azt is, hogy a kegyelmezési jogkört tartja mind közül talán a legérzékenyebbnek. Állítása szerint tavaly áprilisban abban a hiszemben döntött, hogy az elítélt – a bicskei gyermekotthon kényszerítés miatt elítélt igazgatóhelyettese – nem élt vissza a rábízott gyermekek kiszolgáltatottságával, de – mint mondta – hibázott.

Novák Katalin körül azután kezdett el fogyni a levegő, hogy február 2-án kiderült: a tavalyi pápalátogatás alkalmából kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, K. Endrének, akinek nemcsak tudomása volt arról, hogy az intézmény igazgatója több gyereket is molesztált, de hamis vallomást is írt az egyik gyerek nevében, melyet a pedofil bűnelkövető jelenlétében akart aláíratni vele. K. Endrét kényszerítés miatt ítélték börtönre, de Nováknak köszönhetően kegyelmet kapott.

Kapcsolódó
Novák Katalin: Nem látok a háború kérdésében olyan árnyaltan, mint a miniszterelnök
Miben mondott ellent Orbán Viktornak? Tiszta-e a lelkiismerete azután, hogy kegyelmet adott Budaházy Györgynek? Tényleg ő a NER jó zsaruja? Akkor is jóban lenne a kormányfővel, ha őt Dobrev Klárának hívnák? Lehet-e független valaki attól, akinek a monogramját fülbevalóként viselte? Mit tanult Orbántól? Államfői működése egyéves évfordulója alkalmából kérdeztük Novák Katalint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik