Belföld

Egy szóval sem kommentálta Orbán, hogy lemondott a köztársasági elnök

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Szombaton délután fél 6-kor mondott le Novák Katalin államfő, Orbán Viktor azonban 24 óra elteltével sem kommentálta a döntést. Nem adott ki nyilatkozatot, de a közösségi médiában sem posztolt azóta.

A Fidesz politikusai közül Kocsis Máté frakcióvezető nyilatkozott, ő azt mondta: „Amit az államfő és Varga Judit csinált, az a minimum, és azt hiszem, hogy erről a jövőben többet kell beszélnünk” – a jelek szerint azonban nem a miniszterelnökre célzott, aki semmilyen formában nem nyilvánult meg a két fideszes politikus lemondása óta.

Emlékezetes, hogy a kormányfő csütörtökön maga lökte a busz alá Novákot, amikor úgy fogalmazott, „kialakult egy vita” az elnök kegyelmi jogköréről, de szerinte „nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet teremteni egy világos és egyértelmű döntéssel”. Ez lenne az általa kezdeményezett alkotmánymódosítás, aminek voltaképpen az az üzenete: az államfő olyan súlyos hibát követett el, aminek a megismétlését jogi eszközökkel kell megakadályozni.

2012-ben a plágiumügybe belebukó Schmitt Pál a Parlamentben mondott le, akkor a fideszes képviselők felállva tapsoltak a leköszönő köztársasági elnöknek.

Orbán ugyancsak nem kommentálta egyelőre volt igazságügyi minisztere, a bicskei gyermekotthon kényszerítésért elítélt volt igazgatóhelyettesének adott államfői kegyelmet ellenjegyző Varga Judit visszavonulását a közélettől, akit pedig a Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetőjének szánt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik