Belföld

Nézőpont: a magyarok többsége nem ért egyet Novák kegyelmi döntésével

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A magyarok több mint négyötöde, mintegy 85 százaléka hallott a kegyelmi ügyről. Azok, akik értesültek a Novák Katalin lemondásához vezető ügyről, túlnyomó részt, 83 százalékban nem értenek egyet a köztársasági elnök kegyelmi döntésével, derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából.

A Fidesz-közeli közvélemény-kutató szerint a magyarok többsége, 70 százaléka helyesli Novák Katalin lemondását, és csak 19 százalék gondolja úgy, hogy az államfő rosszul döntött.

A köztársasági elnök kegyelmének érvényességéhez szükség volt Varga Judit akkori igazságügyi miniszter aláírására is. Varga Judit Novák bejelentése után nem sokkal közölte, hogy visszaadja képviselői mandátumát és visszavonul a közélettől. Döntésével a magyar 69 százaléka egyetért, és csak 16 százaléka nem.

Novák Katalin a tavalyi pápalátogatás alkalmából kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, K. Endrének, akinek nemcsak tudomása volt arról, hogy az intézmény igazgatója több gyereket is molesztált, de hamis vallomást is írt az egyik gyerek nevében, melyet a pedofil bűnelkövető jelenlétében akart aláíratni vele.

Módszertan

A Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása február 11-én 500 fő telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 500 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba ± 4,5 százalék. Bázis = felnőtt magyar népesség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik