Belföld

Gyurcsány Ferenc tüntetést jelentett be a közvetlen elnökválasztásért

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Gyurcsány Ferenc Facebook-posztban reagált Novák Katalin és Varga Judit lemondására, és tüntetést jelentett be a közvetlen köztársaságielnök-választásért, derült ki a DK közleményéből.

A pártelnök 19 pontba gyűjtött össze a gondolatait. Kifejtette: a két politikus nem azért mondott le, mert egy hét alatt megvilágosodott, hanem mert Orbán Viktor elküldte őket, mivel a kormányfő azt érezte, a kegyelmi ügy veszélyezteti a hatalmát. Gyurcsány szerint magáról a kegyelemről is Orbán döntött, hiszen sem Novák, sem Varga nem árulta el, milyen szempontok vezettek a pedofil bűnsegéd, K. Endre kegyelméhez. A DK elnöke szerint Orbán védelmet ígérhetett a kérvény pozitív elbírálásáért cserébe.

Hogy ne érje el a növekvő felháborodás hulláma a kormányfőt és rendszerét, ezért kellett feláldozni azokat, akiknek korábban védelmet ígértek, garanciát adtak. Hogy ne lepleződjön le a rendszer, az elnök és a miniszter feletti hatalom, minden további oknyomozást, kérdést, vizsgálatot, meg kellett próbálniuk elkerülni. Az elnök és a miniszter gyors eltávolítása ezt a célt is szolgálja

– fogalmazott Gyurcsány.

Ezután kifejtette, hogy habár személyében lehet Novák Katalinnál jobb köztársasági elnököt találni, hiszen jelenleg „az elnöki szerep tartalmát, szuverenitását nem a közjogi szabályok, nem a hivatalt betöltő személy, hanem a rendszer, annak névadója, Orbán Viktor határozza meg”.

Jó-e az Magyarországnak, ha ilyenformán valójában nem elnöke van, hanem miniszterelnöki megbízottja? Azért nem jó, mert annak óhatatlanul az a következménye, amit most láttunk: az ország többségének erkölcsi meggyőződésével, más esetekben érdekével, szakmai, közéleti álláspontjával ellentétes döntések születnek. Ezért kell, hogy a nép válassza a köztársasági elnököt. Mert a nép által választott elnök nem a rendszer szolgája, hanem a népé

– írta, majd bejelentette, hogy két hét múlva tüntetni fognak a Parlament előtt a közvetlen elnökválasztásért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik