Belföld

Semjén Zsolt: Csúszik a velemi hotel újjászületése

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az egyházmegye újabb halasztást kért.

Balassa Péter (Jobbik) azért fordult Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez, mert a kormány még 2020-ban egymilliárd forintos támogatást adott a Szombathelyi Egyházmegyének arra, hogy 2022 végére a velemi Avar Szállót ifjúsági táborrá, lelkigyakorlatos házzá alakítsa. Később az egyházmegye halasztást kért és kapott, ám már a kitolt határidő (2023. 12. 31) is bőven lejárt, az ellenzéki politikus a helyszínen a minap mégis azt tapasztalta, a földmunkákon kívül semmi nem történt.

Az épület állaga azóta is tovább romlott, pedig a tervezett ifjúsági tábornak már kész kellene lennie.

Semjén Zsoltot ezért arról kérdezte, miért nem lett kész a beruházás határidőre. A Szombathelyi Egyházmegye kapott-e engedélyt a határidő újabb módosítására? Megvan-e még a felújításra szánt egymilliárd forint? Mikorra lesz kész az ifjúsági tábor?

Az egyházpolitikáért is felelős miniszter minderre azt válaszolta, a Szombathelyi Egyházmegye a  fejlesztés megvalósításának határidejét 2024. december 31-re, az elszámolási határidőt 2025. január 30-ra kérte módosítani a vagyonátruházási eljárás, a tervezés elhúzódása,

a rendelkezésre álló forrás szűkössége miatti pénzügyi és megvalósítási tervek újragondolása és ütemezése miatt.

Semjén Zsolt szerint eddig a területet tisztították meg, és az épület életveszélyes elemeit távolították el. Ugyanakkor már elvégezték a szükséges felméréseket (tartószerkezeti szakértői vélemény, műszaki-gazdasági tervező munka, épületek felmérési tervdokumentációi, geodéziai felmérés), amelyek alapján az engedélyezési tervek elkészültek. A településképi egyeztetések zajlanak, tette hozzá. Jelezte: az egyházakkal közösen dolgoznak azon, hogy a megkezdett beruházások mielőbb be is fejeződjenek.

Kérdéses azonban, hogy a Semjén Zsolt által most közölt, kitolt határidő tartható lesz-e. A velemi hotel sorsával a 24.hu is foglalkozott. A püspökség sajtóirodája szerint a menetrend most úgy áll, hogy 2024 tavaszáig az építési engedélyt kell beszerezni, ezt követően készülhet el a kiviteli terv, csak utána írhatják ki a közbeszerzést. A nyertes vállalkozó a fizikai munka első ütemére – az egyik hátsó épületrész átépítésére és a hozzá tartozó kert rendezésére – kaphat szerződést. Az első ütem várhatóan 2025 nyarának végéig fejeződhet be.

Kapcsolódó
Állami pénzből izmosodik a katolikusok hotelüzletága
Öt szállodára összesen 12,1 milliárd forintot költhetett a katolikus egyház az utóbbi pár évben az állam pénzéből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik