Belföld

Ötszörösére nőtt a zöld rendszámos autók száma a hazai utakon

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Több mint nyolcvannyolcezer gépjármű közlekedik már Magyarországon világoszöld hatósági jelzéssel – közölte csütörtökön az Energiaügyi Minisztérium. 2020 év elején – mint írták – ezzel szemben még csak tizenhétezer ilyen kocsi volt, a számuk így tehát valamivel több, mint ötszörösére nőtt az évtized kezdete óta.

A tárca megjegyezte, hogy a tisztán elektromos gépkocsiknál azonos időtávon még gyorsabb ütemű, hat és félszeres a volt a bővülés. Ezeknek a száma az idén februárban már meghaladhatja az ötvenezret. Környezetkímélő motorkerékpárból kis híján ötszáz, tisztán elektromos autóbuszból több mint kétszáz járja már a hazai utakat. A tisztán elektromos teherautók darabszáma idén januárban a háromezret haladta meg – részletezte a friss adatokat a minisztérium.

A zöld rendszámos állomány ötvenhat százaléka kizárólag elektromos hajtású, a teljes flotta hatvan százalékát vidéken helyezték forgalomba.

Az energetikai tárca emlékeztetett, hogy a kormány harmincmilliárd forint keretösszegű programmal támogatja a vállalkozásokat a tiszta és csendes személyautók és haszongépjárművek beszerzésében. A hétfőn megnyílt kiírásra csütörtök reggelig ezerháromszáz pályázat érkezett, 6,3 milliárd forint értékben. A legnépszerűbb járműkategória a személygépkocsiké, több mint ezerkétszáz darabbal, de kisteherautóból is több mint négyszázat vásárolnának a cégek – közölte a minisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik