Belföld

Fél óráig próbált orvost hívni a halott apjához egy szentendrei nő

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Többen is hiába hívták Pest megyében a 1830-as orvosi ügyeleti számot a hétvégén, számolt be az RTL Híradó. Egyikük, egy szentendrei nő fél órán keresztül hiába próbált ügyeletes orvost hívni halott apjához, így végül a férfi gondosórája segítségével mentőt hívott.

„Reggel kilenckor otthon elhunyt az édesapám. Egyből hívtam a 1830-at, mert tudtam, hogy az ügyeletes orvos állítja ki a halotti bizonyítványt, meg állapítja meg a halált (…). A kettes gombot nyomtam, hogy az ügyeletes orvost, a következőnél a hármast, visszahívást kértem, az se vezetett eredményre, ez olyan négy ötször próbálkozás volt, minden alkalommal percekig tartottam a telefont” – panaszolta a Híradónak. A félóráig tartó próbálkozás után mentőt hívott.

Az ügyeletes orvosra végül

öt és fél órát kellett várnia.

Az eset nem egyedi: egy tahitótfalui nő a Facebookon panaszolta el, hogy „30 percig hívta a 1830-as számot, de nem vették fel”.

Pest megye február 1-től csatlakozott az új ügyeleti rendszerhez. Az eddigi több mint 50 ügyeletből csak 18 maradt, ami miatt több helyen is tiltakoztak a helyiek, például Tahitótfaluban, Budaörsön és Pomázon.

A Magyar Orvosi Kamara tapasztalatai szerint országszerte eltérő az ügyeletek leterheltsége.

Kapcsolódó
„Ez nettó visszalépés” – nem kér az új ügyeleti rendszerből Tahitótfalu és környéke
A Pest vármegyei ügyeleti rendszer átalakítása nem a szerződést alá nem író háziorvosok miatt sikerült botrányosra, hanem az ellenálló helyi lakosok miatt. A civilek ugyanis meg voltak elégedve a régi, jól működő rendszerrel. Most Tahitótfalu és környéke fogott össze, hogy ne kerüljön át Szentendrére az eddig hét települést ellátó tahitótfalui ügyeleti telephely.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik