Belföld

Figyelmeztetést adtak ki a viharos szél miatt

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Figyelmeztetést adott ki hétfő estig a HungaroMet Nonprofit Zrt.: ma délutánig a Dunántúl északkeleti részén és a főváros környezetében átmenetileg előfordulhatnak viharos (60–70 kilométer/órás) széllökések. Hétfőn a hajnali, reggeli óráktól kezdődően tovább erősödik az északnyugati, nyugati szél. Ekkor már nagyobb területen is a 70, helyenként a 80 kilométer/órát is meghaladhatják a legerősebb széllökések.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint vasárnap délután és éjszaka északnyugatról délkelet felé haladó gyors mozgású felhőtömbök vonulnak, amelyek utóbbi időszakban nagyobb területen takarhatják el tartósabban az égboltot, és főként ekkor kissé nagyobb eséllyel előfordulhat – többnyire kisebb – eső, zápor.

Hétfőn csökken a csapadékhajlam, délnyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, és egyre inkább a szűrt napsütés válik jellemzővé a fátyolfelhők mellett. Az ország délnyugati harmadán jobbára gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, másutt azonban sokfelé lesz erős, főként holnap viharos az északnyugati, nyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 11 fok között valószínű, de a szélárnyékos délnyugati és északkeleti tájakon ennél több fokkal alacsonyabb értéket is mérhetünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 11 és 18 fok között várható.

A Met az agrometeorológiai elemzésében azt írja, az átlagosnál enyhébb és szárazabb napok állnak mögöttünk. Csapadékra nincs is szükség, mert még mindig sokfelé vannak belvízfoltok hazánkban. Hidegre viszont lenne, hogy a kórokozók és kártevők száma csökkenjen. A folytatás jelentős enyhülést, szelet és csak kevés csapadékot hoz, a talaj így nagyon lassan, de tovább szikkad majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik