Belföld

Szász János: Megmérgezték a kutat, és én nem akarok inni belőle

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Nem azért jöttünk ki, hogy dühösek legyünk, hogy köpködjünk. Béke van a lelkünkben, és mindig magyarok maradunk.

Erről beszélt az Amerikába költözött Szász János és felesége, Bognár Gyöngyvér a Veiszer Alindának adott interjújában, amit a Telex szemlézett.

Emlékezetes, a filmrendező és családjának otthonában 2021 februárjában házkutatást tartottak, lefoglalták a laptopjaikat. Az ügy hátterében a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi ikerpárról készülő dokumentumfilm körüli konfliktus állt, de Szász szerint az SZFE-ügy is ott volt a háttérben.

Most elárulták, költözésükkor nem a karrierjükre koncentráltak, hanem arra, hogy a gyerekeikkel ne történjen meg ugyanaz, ami velük. Bognár most óvónőként dolgozik, Szász kezdetben überezett, amit nagyon élvezett.

Akartam tudni, mi az, legalul lenni ebben a társadalomban. Minden nézőpont kérdése, nem volt bennem egy pillanatnyi önsajnálat sem, fájdalommal nem megy semmire az ember

– mondta.

Egy nap aztán csörgött a telefonja és felkérték, hogy drámapedagógusként dolgozzon Georgetownban. Azóta másik két egyetemen tanít, és Washingtonban társulatot is alapítottak.

Szász szerint sokan komolyan elhiszik, amit a kormánymédia közvetít és normálisnak tartják, hogy a rendőrség betör egy család életébe és elviszi a laptopjaikat. Szász ennek az ügynek az állásáról még nem beszélhetett, mert még nem zárult le. Mindezek ellenére családjával együtt nagyon szereti Magyarországot, mindig is a hazájuknak tekintik, de iszonyatos veszteségnek is, és nem terveznek visszajönni.

Megmérgezték a kutat, és én nem akarok inni belőle. Nagyon sajnálom, akinek továbbra is inni kell belőle

– fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik