Belföld

Megkülönböztető jelzés használata nélkül előzött veszélyesen egy rendőrautó Székesfehérváron, de megvan rá a magyarázat

Az rtl.hu egyik olvasójának fedélzeti kamerája rögzítette azt a rendőrautó által végrehajtott veszélyes manővert, ami vasárnap történt Székesfehérváron, a Balatoni úton. A felvételen az látható, hogy egy rendőrautó csak a szemközti sávba átlógva tud megelőzni egy furgont, emiatt a videót rögzítő autó sofőrjének le kellett húzódnia, hogy elkerülje az ütközést.

A rendőrautón nem volt bekapcsolva a megkülönböztető jelzés, a villogót ugyanis csak akkor kapcsolta fel a rendőr, amikor mellé ért.

A Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság a lap megkeresésére közölte, hogy a rendőrök egy székesfehérvári lakástűzhöz kaptak riasztást.

A feladat sürgős ellátása, az élet mentése miatt elengedhetetlen volt az előzés, ezért a sofőr már a megkülönböztető jelzés használatának elöljárói engedélyezését megelőző pillanatban áttért a szemközti forgalmi sávba, ahol előzésbe kezdett. Időközben az engedély megérkezett, így útját a megkülönböztető jelzés használatával folytatta

– írták.

A megkülönböztető jelzésekről szóló ORFK-utasítás  szerint a kékvillogó használatára az elöljáró vagy az ügyeletes adhatja meg az engedélyt vagy az utasítást. Ezt rögzítik is minden esetben a Robotzsaru-rendszerben.

Saját elhatározásból a rendőr akkor használhatja a megkülönböztető jelzéseket, ha híradástechnikai szempontból „holttérben” mozog, ha az ügyeletes vagy az elöljáró akadályoztatása miatt engedély nem kérhető,
ha a sebességtúllépést mozgásban – gépjárműkövetéssel – ellenőrzi, vagy ha az engedélykérésből adódó késedelem az élet- és vagyonbiztonságra, a közbiztonságra, a bűnüldözés érdekeikre vagy a rendőrség tekintélyére hátrányt jelent.

A megkülönböztető jelzés használata során úgy kell közlekedni, hogy a közlekedés résztvevőinek kellő idő álljon rendelkezésére a közlekedési helyzet felmérésére és a kékvillogót használó jármű továbbhaladásának biztosítására, olvasható a tájékoztatásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik