Belföld

Kiderült, mikor tartanák az ellenzéki előválasztást, ha egyáltalán lesz rá igény

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Több billegőnek tartott fővárosi kerületben is felmérést készített a ZRI Závecz Research, és nem meglepő módon az az eredmény született, hogy ezeken a helyeken összefogás nélkül szinte esélytelen az ellenzék a júniusi önkormányzati választáson – írja az rtl.hu.

Belváros-Lipótvárosban például Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester jelenleg 37 százalékon áll, de Kovács Alex Gábort 27 százalék, Juhász Pétert 11 százalék, míg Kerpel-Fronius Gábort 9 százalék támogatja, vagyis az ellenzék akár nyerhetne is, ha meg tudna állapodni egy közös jelöltben. Az előválasztás megrendezésére több helyen felkérték a Magyar György-féle Civil Választási Bizottságot, de az még korántsem biztos, hogy az érintett körzetekben végül valóban a szavazók dönthetnek a közös jelöltekről.

A szervezet április 13-át nézte ki az az előválasztás lehetséges időpontjának.  

A cikk szerint Budapesten nem csak az V. kerületben kell szoros küzdelemre számítani: kemény harc várható például Budafokon, a VIII. kerületben, az I. kerületben, valamint még akár a XII. és a XX. kerületekben is. A közös jelöltekről viszont egyelőre több helyen sem tud megállapodni a balliberális oldal két legnagyobb szereplője, a Demokratikus Koalíció és a Momentum, a helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy már figyelemreméltó táborral bír a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is. (Ráadásul az MSZP-nek helyben beágyazott polgármesterei is vannak Budapesten, ők pedig ragaszkodnak ahhoz az elvhez, hogy aki legutóbb győzni tudott, most is kapja meg az esélyt az indulásra.)

Bonyolítja a helyzetet, hogy a technikai problémák is adódtak, a korábbi lebonyolító, az aHang nevű szervezet ugyanis jelezte: szerintük már kevés idő volna az előválasztás megszervezésére, ráadásul több (adatvédelmi) hatósági vizsgálat is érte őket a legutóbbi lebonyolítás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik