Belföld

Önkényuralmi jelképek miatt törölték az Olimpiai Ötpróba Programból a Kitörés túrát

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Az állami szervező ügyvezetője maga döntött.

Bár Novák Előd (Mi Hazánk) kérésére előbb tömegsport-rendezvényként felvette az állami szervező a Kitörés emléktúrát az Olimpiai Ötpróba Programba, később azt törölte. A politikus szerint kormányzati utasításra, ezért azonnal Gulyás Gergely miniszterhez fordult. Novák szerint a Kitörés túrát nem lehet jogkövetkezmények nélkül törölni, az az érvelés pedig hibás, hogy megosztó, mert a futóverseny is az, ha utakat zárnak le az autósok elől.

Közben a szervezők közösségi oldalukon jelezték, megkereste őket a Magyar Jelen. A hírportál kérdéseire Szemán Róbert ügyvezető azt válaszolta, saját hatáskörében, ő maga döntött. Azért tartja megosztónak az emléktúrát, mert honlapján a 2023-as képek között talált olyat, ami tiltott önkényuralmi jelképet használ, illetve amin a képet felnagyítva Adolf Hitler portréja is megjelenik.

A képen látható horogkereszt szimbólum nagyon sok honfitársunk számára felháborító (»a köznyugalom megzavarására alkalmas« – törvény idézve) és a sporttal nem összeilleszthető, ezért megosztó.

Arra a felvetésre, hogy a Kitörés Emléktúrán tavaly több mint 3500-an indultak, az ügyvezető jelezte, február 10-én lesz másik teljesítménytúra a közelben.

Az ügyvezető szerint akkor követtek el hibát, amikor a Kitörés Túra bekerült programajánlójukba, úgy, hogy nem ellenőrizték a rendezvény sportértéke mellett a szervező honlapján megjelenő önkényuralmi szimbólum használatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik